SKANDAL! NOVE MALVERZACIJE VLASNIKA INTERKOMERC: Tajkun Goran Perčević sprema prevaru svojih kreditora tešku 93 miliona evra?
Foto: Dragan Kadić

jedini Perčevićev cilj JE da obmane poverioce

SKANDAL! NOVE MALVERZACIJE VLASNIKA INTERKOMERC: Tajkun Goran Perčević sprema prevaru svojih kreditora tešku 93 miliona evra?

Društvo -

Iako je već optužen za propast jedne srpske banke, biznismen i vlasnik "Interkomerca" Goran Perčević, kako tvrde naši sagovornici, ne preza od novih finansijskih malverzacija.

Ovog puta namerava da prevari svoje kreditore - banke, državu i ostale poverioce, kojima duguje oko 310 miliona evra, tako što im, između ostalog, obećava da će im čak trećinu tog duga, tačnije oko 93 miliona evra, vratiti kad taj novac naplati od bivše Alfa banke, kojoj pritom i sam duguje oko pola miliona evra (?!), otkrivaju zabrinuti poverioci "Interkomerca" za Kurir.

Ovaj kontroverzni plan Perčević je pretočio u novi postupak reorganizacije njegove posrnule firme, koja je zbog ogromnih dugova u predstečajnom postupku već tri i po godine, a o kome poverioci treba da glasaju u petak.

foto: Printscreen

Naime, kako se vidi u dokumentu namenjenom poveriocima - unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) "Interkomerca" iz juna ove godine, koji je javno objavljen na sajtu Agencije za privredne registre, firma čiji je Perčević generalni direktor i zakonski zastupnik razloge za svoju propast u potpunosti prevaljuje na bivšu Alfa banku, koja je u oktobru 2013. navodno nezakonito blokirala račun "Interkomerca". U dokumentu se poveriocima predočava da je zbog toga "Interkomerc" 2016, dakle tri godine od sporne blokade, tužio banku Privrednom sudu za naknadu štete od čak 93 miliona evra zbog tobože nezakonite blokade poslovnih računa. Naplatu ovog potraživanja Perčević u UPPR navodi kao prvu ključnu meru za realizaciju plana reorganizacije.

- Perčević je ovde izostavio da obavesti poverioce da je pomenuti parnični postupak u fazi pripremnog ročišta već dve godine, kao i da je Apelacioni sud već dva puta ukinuo privremenu meru kojom se Alfa banci zabranjuje da raspolaže najvrednijim nepokretnostima, što govori o tome da je njegov tužbeni zahtev neosnovan - ističu naši sagovornici.

Takođe dodaju da je Perčevićev plan najblaže rečeno nerealan i zlonameran, što se vidi i po tome što u prvom UPPR "Interkomerca", koji je usvojen 2015. ali poništen 2017, nema ni reči o nezakonitoj blokadi računa, već se jasno navodi da im je Alfa banka račun blokirala "po osnovu obaveze po osnovu regresa", dok se kao razlog za finansijske poteškoće navodi svetska ekonomska kriza.

- Sve to stvara osnov sumnje da je sada jedini Perčevićev cilj da obmane poverioce kako bi glasali za taj UPPR i tako i dalje odložili stečaj i naplatu svojih potraživanja od 310 miliona evra, odnosno da bi on kupio vreme da i dalje nesmetano prodaje ili izvlači iz firme ono što još vredi, pa kad i bude otvoren stečaj, poverioci nemaju od čega da naplate dugove - zaključuju poverioci.

INTERKOMERC NAPLATA ODŠTETE JE DODATNI PRIHOD Sumnje poverioca da će biti prevareni u "Interkomercu" vide kao spinove. - Očigledno je da je onima kojima ne odgovara da "Interkomerc" uspe u sporu i naplati štetu od banke takođe i interes da se ne usvoji UPPR i da će učiniti sve da spreče njegovo usvajanje. U tom smislu se i plasiraju ovakvi spinovi - komentariše Vojin Biljić, pravni zastupnik "Interkomerca". On objašnjava da je novi UPPR drastično izmenjen u odnosu na prvi UPPR iz 2015, zato što je spor za naknadu štete pokrenut u aprilu 2016, nakon što su prikupili sve neophodne dokaze za tužbu, te tvrdi da je u toku spora "utvrđeno da je potraživanje verovatno". Biljić, takođe, negira da UPRR predviđa kao ključnu meru namirenje poverilaca kroz naplatu odštete od Alfa banke, ističući da je izvor namirenja, između ostalog, ponovno pokretanje proizvodnje u mesnoj industriji "Koteks". - Naplata odštete je predviđena kao eventualni dodatni prihod - tvrdi on.

MANEVRI ŠTELOVANJE POVERILACA U prilog sumnji da Perčević želi da obmane kreditore ide i to što se u novom UPPR ne navodi razlog zbog kojeg je Alfa banka blokirala "Interkomerc" 2013, iako tvrdi da je to razlog propasti te firme. Prema saznanjima Kurira, Alfa banka je to uradila zbog dospelog a neplaćenog duga od 163 miliona dinara, koji uprkos blokadi nije naplatila u celosti, već joj je "Interkomerc" i dalje dužan 58 miliona dinara. Ovaj dug je "Interkomerc" u prvom UPPR priznao i svrstao ga u petu klasu poverilaca, ali je u novom UPRR odatle izbačen i definisan kao "sporne obaveze u sudskom sporu, čime je i Alfa banka izbačena iz odbora poverilaca.

APSURD UNIŠTIO BANKU PA JE KRIVI ZA SVOJU PROPAST

Goran Perčević je uhapšen sredinom novembra 2014. zbog 34 zajma bez pokrića, ukupne vrednosti 1,4 milijarde dinara, uzetih od Univerzal banke. Pušten je iz pritvora krajem januara 2015, kad je tužilaštvo podiglo optužnicu protiv njega zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe položaja odgovornog lica podstrekivanjem. Apsurd je u tome što se kao jedan od uzroka finansijskih poteškoća u UPPR navodi upravo propast državnih banaka - Univerzal banke, Privredne banke, Razvojne banke Vojvodine i Agrobanke.

ALAVO TRAŽI PLATU OD 1.800 EVRA Vrhunac osionosti Perčević dostiže u zahtevu iz UPPR da za svoj angažman upravljanja "Interkomercom" u funkciji generalnog direktora dok traje sprovođenje plana reorganizacije mesečno prima naknadu od čak 1.800 evra! Istovremeno, kao meru sprovođenje UPPR planira otpuštanje radnika.

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track