BEOGRAĐANKA ISPLAĆUJE DUG POKOJNIKU! ADVOKATICA PREMINULOG TUŽILA MIRJANU POSLE 13 GODINA: Skidaju joj dve trećine plate!
Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

NEZAPAMĆENA PRESUDA

BEOGRAĐANKA ISPLAĆUJE DUG POKOJNIKU! ADVOKATICA PREMINULOG TUŽILA MIRJANU POSLE 13 GODINA: Skidaju joj dve trećine plate!

Društvo -

Beograđanka Mirjana Prostran, carinski inspektor, možda nije jedina, ali svakako je jedna od retkih kojoj izvršitelji već dva meseca skidaju dve trećine plate na ime duga osobi koja je već godinu dana mrtva! Do sada su joj skinuli 60.000, a ostalo je još 80.000.

- Vodili smo sudski spor oko korišćenja potkrovlja sa stanarom našeg ortaka. Moj otac je svojevremeno ušao u posao sa čovekom koji je imao plac na Banovom brdu. Otac je podigao spratnicu, čiji je suteren pripao vlasniku placa, i on ga je izdavao. Kad je otac umro, tužili smo stanara, pokojnog Milutina Jatakovića, jer se proširio na tavanski prostor. Spor smo izgubili i sud je naložio da uklonimo katanac sa rešetkastih vrata tavana, da mu dopustimo pristup i nadoknadimo troškove postupka od 38.300 dinara.

Prema Mirjaninim rečima, ubrzo su se pomirili sa Jatakovićem, koji je pred izvršiteljem odbio da primi novac za troškove postupka. Ceo spor verovatno bi bio zaboravljen da Jataković nije umro prošle godine, nakon čega je njegova advokatica, posle 15 godina, pokrenula prinudno izvršenje.

Drugi osnovni sud doneo je presudu, koju je Mirjana dobila u julu ove godine, a na osnovu predloga za izvršenje nekadašnjeg Četvrtog opštinskog suda, od pre 13 godina. Sud je odredio da se od Prostranove prinudno naplate parnični i troškovi izvršenja od 44.700 dinara plus kamate. Kad se sve sabere, iznos je dostigao 140.000, koji će joj biti skidani od plate u ratama. Sud je takođe odredio da će se novac uplaćivati na račun advokata.

foto: Dragan Kadić

Mirjana je uložila žalbu i dostavila sudu uverenje JKP "Pogrebne usluge" da je Milutin Jataković umro 8. oktobra prošle godine i da je sahranjen na groblju Orlovača. Njena žalba, međutim, ne odlaže izvršenje.

- Podnela sam i krivične prijave protiv advokata i sudije, koja je odredila izvršenje uprkos apsolutnoj zastarelosti predmeta. Do danas nisam dobila nikakvo rešenje koliko će mi novca biti skinuto sa plate, već su mi samo u službi finansija rekli da će to biti 140.000. Ne znam kako mogu da skidaju novac za izvršnog poverioca koji je umro, pa da onda taj novac, iako Jataković ima živu ženu, ide na račun njegove bivše advokatice - pita se Prostranova.

Pravno nemoguća situacija

Mirjanin pravni zastupnik Dragan Klepić kaže da se još nije sreo sa ovakvom situacijom i da je ona pravno nemoguća:

- Ukoliko je stranka umrla, izvršenje je nesprovodivo, a ustupanje potraživanja njenom advokatu je, najblaže rečeno, neuobičajeno.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track