MOSKVA U STRAHU OD KRVOPROLIĆA! Ruski patrijarh Kiril šalje svog prvog čoveka u specijalnu misiju u Beograd!
Foto: Marina Lopičić

EKSKLUZIVNO! Stav Tema o raskolu na Saboru SPC u novembru

MOSKVA U STRAHU OD KRVOPROLIĆA! Ruski patrijarh Kiril šalje svog prvog čoveka u specijalnu misiju u Beograd!

Društvo -

Podrška Mitropolit Ilarion Alfejev, vikar ruskog patrijarha Kirila, sastaće se danas s patrijarhom Irinejom, tema razgovora biće sukob Moskve i Carigrada, a o tome će biti reči i na sednici Svetog arhijerejskog sinoda

Mitropolit Ilarion Alfejev, vikar i prvi čovek ruskog patrijarha Kirila, dolazi u Beograd, a sasvim je sigurno da će se sastati s poglavarom Srpske pravoslavne crkve patrijarhom Irinejom, te da će glavna tema njihovog razgovora biti sukob Moskve i Carigrada, ekskluzivno saznaje Kurir.

- Mitropolit Ilarion, predsednik Odseka spoljnih crkvenih veza Ruske crkve, primiće danas u svečanoj dvorani Rektorata Univerziteta u Beogradu počasni doktorat. Ilarion je izrazio želju da se sretne s patrijarhom Irinejom, a sigurno je da će pričati o aktuelnom sukobu između Moskovske i Vaseljenske patrijaršije. Moguće je i da moskovski patrijarh Kiril upravo preko svog vikara ima poruku za Irineja, kao i molbu da im SPC pruži podršku u prelomnim trenucima - kaže izvor Kurira iz SPC i dodaje:

- Nama svakako nikako nije u interesu to što Carigrad radi!

Ilarion, vikar moskovskog patrijarha Kirila, nedavno je izjavio za ruske medije da može doći do krvoprolića ako dođe do proglašenja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve.

foto: Dragana Udovičić

Sukob između Moskve i Carigrada izbio je zbog pitanja autokefalnosti tzv. Ukrajinske crkve, a situacija se dodatno rasplamsala nakon što je Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije doneo odluku o postavljenju dvojice "egzarha" za Kijev. S druge strane, Moskovska patrijaršija, koja očekuje podršku u pravoslavnom svetu, odlučila je da prekine pominjanje patrijarha carigradskog Vartolomeja na bogosluženjima.

Vartolomej je pre nekoliko dana dodatno rasplamsao ovu situaciju time što je rekao da neće promeniti svoj stav o pitanju priznanja autokefalnosti pravoslavne crkve Ukrajine.

foto: AP

Upravo je posle uzbune koja se digla zbog pitanja autokefalnosti Ukrajinske crkve patrijarh srpski Irinej uputio pismo patrijarhu carigradskom Vartolomeju u kojem je upozorio na odluke koje mogu biti opasne po jedinstvo pravoslavlja u svetu. Mnogi predstavnici Srpske pravoslavne crkve smatraju da zbog svega ovoga pravoslavlju preti najveći raskol u istoriji crkve.

SPC bi povodom pretnje globalnim raskolom u pravoslavlju uskoro morala da izabere stranu, a kako je otkrio naš izvor, to će po svemu sudeći biti Moskva. Upravo će se o tom pitanju razgovarati danas na sednici Svetog arhijerejskog sinoda.

- Na sednici bude oko 50 tekućih tema, a vrlo je moguće da će se diskutovati i o pomenutom sukobu. Sinod može raspravljati o tome, ali ne može doneti nikakvu odluku o tako značajnom pitanju. To je tema za sednicu Sabora SPC, koja će se održati početkom novembra, i verovatno će crkva nakon zasedanja Sabora u punom sastavu izneti svoj zvanični stav o tome - zaključio je naš izvor.

6. novembra zasedaće Sabor SPC

Mitropolit Ilarion Alfejev

- Ilarion (svetovno ime Grigorij Valerijevič Alfejev) - mitropolit volokolamski - predsednik Odseka spoljnih crkvenih veza Ruske pravoslavne crkve - vikar patrijarha moskovskog i sve Rusije i stalni član Svetog sinoda - bogoslov, patrolog, crkveni istoričar, kompozitor - autor brojnih monografija posvećenih životu i učenju crkvenih otaca

Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Marina Lopičić, Dragana Udovičić, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track