POŽARI ŠIROM SRBIJE, GORI I REZERVAT CARSKA BARA, VATROGASCI NA SVE STRANE! Policija apeluje na građane! Ljudi, nikako ne radite ovo! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen, Ilustracija

pamet u glavu ljudi!

POŽARI ŠIROM SRBIJE, GORI I REZERVAT CARSKA BARA, VATROGASCI NA SVE STRANE! Policija apeluje na građane! Ljudi, nikako ne radite ovo! (VIDEO)

Društvo -

Više od 800 hektara šuma, njiva i prostora zaštićenog rezervata prirode "Carska bara" gori zbog paljenja strnjišta, u ataru Stajićeva, Perleza i Belog Blata.

Za sada nije ugroženo selo Belo Blato, saopštio je kabinet gradonačelnika Zrenjanina.

Jak vetar ometa gašenje požara u kojem učestvuje deset vatrogasnih vozila dobrovoljnih društava, pet vozila profesionalne vatrogasne službe, poljoprivredna mehanizacija i poljoprivrednici koji teškim mašinama krče pojas da bi sprečili dalje širenje vatre.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je na terenu, a hitno je zasedao zajednički štab sa predstavnicima Mesne zajednice Belo Blato, grada Zrenjanina, sektora za vanredne situacije, policijom i komunalnom policijom.

Gašenje koordinira vatrogasno-spasilačka brigada, a deset vatrogasnih vozila je u pripravnosti.

I na području Južnog Banata, a tako i Pančeva ove jeseni, bez obzira što je protivzakonito, učestalo je paljenje njiva.

Na međunarodnom putu ka Rumuniji povremeno su i ozbiljne dimne zavese koje otežavaju saobraćaj, navodi portal 013.info.rs, dodajući da nije redak slučaj da stradaju i drvoredi vetrozaštitnog pojasa pored puta.

Njive se pale posle berbe, a korist od ove štete verovatno je u jednostavnijem, manje složenom i manje skupom oranju koje će uslediti, jer zeleni ostaci po njivama kojih je ove godine bilo dosta, kada izgore više ne ometaju traktore, pa je time oranje jeftinije. Na prostoru poljskih požara kojih u atarima Južnog Banata bude i pedesetak dnevno, primetne su i vatrogasne ekipe u intervenciji. Prioritet je zaštita objekata kojima se poljski požari približe kao i neobrane njive. Na snimku koji je dronom napravio Zoran Kompar može se videti kako gore njive u okolini Dolova.

Sližni požari danima tinjaju u okolini Jagodine.

Sektor za vanredne situacije MUP-a apelovao je na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima, jer je to u prethodne dve nedelje dovelo do povećanja broja požara za čak oko sedam puta u odnosu na isti period prošle godine.

Od početka oktobra na teritoriji Srbije došlo je do 1.431 požara na otvorenom prostoru, dok je u istom periodu u 2017. godini taj broj iznosio 216. Samo tokom vikenda za nama na teritoriji Beograda, vatrogasci su imali ukupno 130 intervencija, od čega je bilo 120 požara na otvorenom prostoru.

"Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru. Za prekršioce ovog zakona su predviđene novčane kazne i to za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara", podsetio je Miloš Majstorović iz Sektora za vanredne situacije.

On je apelovao na građane da ne spaljuju nisko rastinje i travu na otvorenom prostoru, jer time pre svega ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može doći i do velikih materijalnih šteta na okolnim objektima.

Kurir.rs/021

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track