ZAPOSLENI NAMENSKE U LUČANIMA ŠTRAJKOVALI ZBOG EMISIJE TATJANE VOJTEHOVSKI: Tvrde da se vodi negativna kampanja protiv firme i direktora
Foto: Damir Dervišagić

nezadovoljni

ZAPOSLENI NAMENSKE U LUČANIMA ŠTRAJKOVALI ZBOG EMISIJE TATJANE VOJTEHOVSKI: Tvrde da se vodi negativna kampanja protiv firme i direktora

Društvo -

Zaposleni u vojnoj fabrici "Milan Blagojević - Namenska" u Lučanima obustavili su danas rad od 14 do 15 časova zbog emisije televizije Prva "Život priča" čiji je autor Tatjana Vojtehovski od koje zahtevaju da pre emitovanja sledeće emisije pročita njihovo otvoreno pismo u kojem traže da obustavi negativnu medijsku kampanju protiv te fabrike.

Predsednik Samostalnog sindikata u fabrici Zoran Babić rekao je za agneciju Beta da obustava rada nije protest, već "reakcija na neistine koje su iznete u emisiji Život priča".

"Očekujemo od Prve srpske televizije, njihovih vlasnika i kompletnog menadžmenta da zaustavi neviđeno i neprimereno omalovažavanje od strane ostrašćene voditeljke Tatjane Vojtehovski na račun našeg kolektiva i generalnog direktora. U suprotnom tražićemo pokretanje tužbe", navodi se u pismu koje potpisuje Samostalni sindikat fabrike.

U pismu se navodi da su radnici "ogorčeni na narušavanje ugleda preduzeća koje zapošljava 1.320 radnika".

"Iako duboko žalimo za svakim izgubljenim kolegom i saosećamo sa svim porodicama, ne možemo da prihvatimo da se zbog pojedinačnih slučajeva na naša 'leđa' sruši gomila laži i kleveta, koja ide toliko daleko, da se traži zatvaranje našeg pogona i odgovornost generalnog direktora Radoša Milovanovića", navodi se u pismu.

Dodaje se da u emisiji "Život priča" nije izneta "nijedna jedina istina" i da je (bivši radnik fabrike koji je gostovao u emisiji) Marko Mitrović bio u kancelariji generalnog direktora samo jednom, uz prisustvo pravne službe i predsednika Sindikata, kada je postignut sporazum o vansudskom poravnanju i naknadi štete na ime pretrpljenog straha.

"Mitroviću je uplaćeno 180.000 dinara i dato lakše radno mesto. Marko Mitrović nije dobio otkaz, već mu je prestao radni odnos zasnovan na određeno vreme. Na osnovu mišljenja i predloga neposrednih rukovodilaca dalja saradnja i angažovanje pomenutog radnika nije ostvarena", navodi se između ostalog u pismu menadžemntu TV Prva.

U pismu se navodi da su radnici pogona "raketna goriva" svedoci celog slučaja (u kome su prošle godine nastradala dva radnika).

"Pored njih, još 100 radnika drugih pogona videlo je lice mesta nastalog požara i izgorela elektro-kolica. Tvrdimo da je eksplozija ortodoksna laž. Da je zaista bila eksplozija, kako bi radnik Marko Mitrović ostao živ, koji je, po njegovim rečima, bio udaljen od mesta nesreće samo dva metra", navodi se u pismu.

U pismu se postavlja pitanje zbog čega advokat i porodica Milivojević uporno kao jedinog krivca navode isključivo generalnog direktora fabrike Radoša Milovanovića, pri tom potpuno ignorišući činjenicu da od neposrednog izvršioca pa sve do direktora postoji predradnik, poslovođa u smeni, glavni poslovođa, inženjer u proizvodnji, rukovodilac pogona i tehnički direktor.

"Pitamo se ko stoji iza svega ovoga i ko finansira ovu negativnu kampanju, da li je cilj svega ovoga zatvoriti fabriku, a od Opštine Lučani napraviti 'dolinu gladi'? Ovo nije koncentracioni logor. Ovo je naše preduzeće, naš izvor sigurnosti i egzistencije. Ako neko misli da zarad rejtinga, ličnih interesa ili političke ambicije, može da se poigrava našim životima, u velikoj je zabludi", navodi se u pismu radnika upućenom menadžmentu TV Prva.

Vojtehovski je izjavila ranije novinarima da jednočasovnu obustavu rada u fabrici "Milan Blagojević" doživljava kao pritisak, ali ne od strane sindikata, već direktora i rukovodstva fabrike.

Novinarska udruženja - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine( NDNV) pozvali su sindikalno rukovodstvo fabrike "Milan Blagojević - Namenska" da prestanu sa pritiskom na slobodu govora i novinarstvo i da više energije usmere na poštovanje radničkih prava i zaštiti njihove bezbednosti.

Vojtehovski se u emisiji "Život priča" kroz tri epizode (dve – prošle godine) bavila nesrećom u fabrici "Milan Blagojević - Namenska" , u kojoj su poginuli Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

U poslednjoj epizodi, emitovanoj 10. oktobra, gost je bio Marko Mitrović, ; svedok pogibije kolega. On je u emisiji govorio o pritiscima koje je trepeo od direktora fabrike.

Izvinjenje voditeljki zbog poziva na hapšenje

Slobodan Nešovanović, vođa smene u fabrici "Milan Blagojević -Namenska" a.d. koji je prošle nedelje na društvenim mrežama tražio "hapšenje" novinarke Tajtane Vojtehovske, zbog stavova iznetih u njenoj emisiji na TV Prva, izjavio je danas da je to napisao u afektu i izvinio se zbog toga.

"Izvinjavam se Vojtehovskoj ako se uplašila, ali komentar sam napisao revoltiran njenim lažima i ostrašćenim napadima na naše preduzeće", kazao je Nešovanović, iz Radne jedinice "Energetika", za "Glas zapadne Srbije".

On je kazao da je o "hapšenju Vojtehovske" pisao "kao čovek iz svog ugla, na svom privatnom fesjbuk profilu". Nešovanović je o tome govorio i okupljenima na mirnom protestu zaposlenih ispred upravne zgrade fabrike u Lučanima, rekavši da je "emotivno reagovao"i da je to napisao "u afektu".

(Kurir.rs/Beta/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track