INICIJATIVA ZA IZMENU ZAKONA O RADU U SRBIJI - RADNICI OČAJNI: Teraju nas da umremo na poslu! GAZDE: Za lažno bolovanje MOMENTALNI OTKAZ!
Foto: Shutterstock

SUKOB

INICIJATIVA ZA IZMENU ZAKONA O RADU U SRBIJI - RADNICI OČAJNI: Teraju nas da umremo na poslu! GAZDE: Za lažno bolovanje MOMENTALNI OTKAZ!

Društvo -

Privredna komora Srbije traži da se poslodavcima omogući da im zdravstvene ustanove besplatno dostavljaju dokaze da su zaposleni stvarno bolesni

Privredna komora Srbije od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja traži da promeni Zakon o radu kako bi se poslodavcima omogućilo da besplatno proveravaju da li su njihovi zaposleni opravdano na bolovanju, kako bi, ako utvrde da su "lažno bolesni", mogli da im daju otkaz.

Inicijativa koju je pokrenuo PKS predviđa promenu člana 103 Zakona o radu, i to u cilju zaštite kako poslodavaca, tako i zaposlenih koji na svojoj grbači "vuku" kolege koje su na bolovanju, jer moraju da rade i njihov posao. U izmeni Zakona o radu u PKS vide način da se spreči da više od 10 odsto od ukupno 280.000 otvorenih bolovanja godišnje u Srbiji bude lažno, kao što je sada slučaj.

- Ako u toku jednog meseca ima više od deset odsto radnika na bolovanju, poslodavac bi mogao da zatraži izveštaj nadležne zdravstvene ustanove o opravdanosti odsustva. U Zakonu o radu postoji slično rešenje koje predviđa da poslodavac može, o svom trošku, da uputi zaposlenog u određenu zdravstvenu ustanovu na dodatne provere. Rešenje koje se sada predlaže ne bi donelo dodatne troškove nikome. Nadležna ustanova koja je izdala rešenje o bolovanju samo bi još jednom trebalo da prođe kroz postojeću dokumentaciju da bi se utvrdilo da li je rešenje opravdano - objasnila je Gordana Tiodorović, direktorka Centra za inicijative iz Privredne komore Srbije, za RTS.

Ovu inicijativu PKS na nož su dočekali sindikati, koji smatraju da bi ove izmene poslodavcima omogućile da pod pretnjom otkaza prisiljavaju zaposlene da rade i kad su bolesni.

- Izmena Zakona o radu koja se najavljuje za 2019. godinu s ključnom promenom da će poslodavci moći da proveravaju razloge zbog kojih njihovi zaposleni otvaraju bolovanja i da im daju otkaz ukoliko uoče zloupotrebe je neviđeni bezobrazluk koji za cilj jedino ima zastrašivanje zaposlenih da rade i onda kad su bolesni, strahujući od gubitka posla - tvrde Udruženi sindikati Srbije Sloga.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, govoreći o iskorenjivanju rada na crno potvrdio je da će se postojeći Zakon o radu menjati, kao i da će ove i narednih godina biti promenjeni i drugi zakoni, koji će uticati na poboljšanje uslova rada.

Ranka Savić Zaposleni su zaplašeni gubitkom posla

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kaže da ne podržava takvu izmenu zakona jer ne veruje da su zloupotrebe bolovanja velike. - U državi u kojoj pola miliona ljudi prima platu od 25.000 dinara, koja je socijala, a ne plata, svi su toliko zaplašeni gubitkom radnog mesta da se niko ne usuđuje da ide na bolovanje i kad je bolestan. S druge strane mogu da razumem, iako ne opravdavam, to da ćete ako imate platu 25.000 dinara pokušati da dopunski nešto zaradite kako bi vam porodica preživela od 1. do 1. u mesecu - kaže Savićeva i dodaje da bi PKS bilo bolje da se bori za smanjenje poreza i doprinosa na zarade umesto što paušalno optužuje sve lekare da daju lažna bolovanja.

foto: Fonet/Dragan Antonić

Činjenice Najčešća opravdanja za lažna bolovanja:

- stomačni problemi - bolovi u leđima - psihičke tegobe - prehlada - visok pritisak i bolovi u grudima

(Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto:Sutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track