SRBIN U PAKLU LEGIJE STRANACA! Aleksandar otkrio sve detalje: Za kaznu se radi i po 800 SKLEKOVA, obuka je surova, marširaš 120 kilometara za tri dana, a NA - 40 DOŽIVLJAVAŠ HALUCINACIJE!
Foto: Printscreen

otovorio dušu

SRBIN U PAKLU LEGIJE STRANACA! Aleksandar otkrio sve detalje: Za kaznu se radi i po 800 SKLEKOVA, obuka je surova, marširaš 120 kilometara za tri dana, a NA - 40 DOŽIVLJAVAŠ HALUCINACIJE!

Društvo -

Aleksandar Pavić, nekadašnji pripadnik Legije stranaca otkrio je do sada mnoge nepoznate detalje o svemu onome što čeka jednog legionara.

U intervjuu za Balkan Info, Pavić je pričao o žestokoj obuci, surovom kažnjavanju, plati, privilegijama...

KAKO SVE POČINJE U LEGIJI

Sve kreće od provere fizičkog i zdravstvenog stanja. Moraju imati zdrave zube, da nemaju velike ožiljke, da nisu imali velike operacije. Što se fizičke spremnosti preporučujem da momci ne idu samo na statičku snagu. Treba da rade na trčanju i izdržljivosti. To je presudno u obuci da li ćeš ostati ili otpasti. Moto u Legiji je - Što veći znoj na terenu je manje krvi u borbi.

O TESTIRANJU

Rade ti psihoanalizu, radiš matematiku. Oni moraju da vide da li si sposoban da razmišljaš svojom glavom. Ti se obučavaš za komandosa koji mora biti spreman za više stvari. Moraš da budeš spreman da opstaneš. Bitno je da momci mogu da odrade konopac, da odrade zgibove... Ako ne možeš da za 12 minuta istrčiš više od tri kilometra nećeš biti spreman za veće kasnije napore. Porebno je i da mogu da rade sklekove i trbušnjake. Svaki momak bi morao da uradi barem 50 sklekova i 100 trbušnjaka.

O KAŽNJAVANJU U LEGIJI

Desi se nekad tuča kod momaka u legiji ali to se brzo reši. kad neko napravi problem bude kažnjena cela jedinica. jednom smo imalio neki problem... Bilo je minus 20, izbacili su nas u šorcu i majicama i držali nas napolju dva sata. A onda posle toga nas ubacili u toplu prostoriju. I mnogi su tu pali jer nisu mnogi da izdrže. Posle su nas opet izbacili napolje. Mogu npr da te drže po dva sata u skleku ako nešto pogrešiš... I zbog velike discipline i velikih kazni nema incidenata.

foto: Printscreen

Ako na maršu zaboraviš pušku znaju da ti u torbu ubace kamen od 15 kilograma a umesto puške ti daju drvo ili metlu. Em te dodatno opterete fizički em te ismevaju. Drugi na postrojavanju nose pušku a ti drvo. Ili te nateraju da pola dana pozdravljaš drvo, da mu se obraćaš. Ili moraš da iskopaš rov do pojasa, oni sipaju vode i onda stojiš u vodi nekoliko sati iako je hladno.

KRIMINALCI NE MOGU U LEGIJU

Ima jedna zgrada u kojoj se rade intervjui. Oni celu tvoju porodičnu istoriju saznaju sve. I oni daju završnu reč da li ideš na obuku dalje ili ne. Ne primaju kriminalce. To je možda bilo ranije. Evo jedan Čeh koji je bio sa mnom, bio dobar momak, spreman ali je imao probleme sa zakonom... Nije bio primljen. Samo lakše stvari se tolerišu.

O PLATI

Plate nisu velike. Najveće plate su u padobrancima oni dobijaju 1.800 evra a u jedinici u kojoj sam ja bila je 1.400 evra. Ali ako ideš na teren, na neko ratište, u neku misiju onda dobijaš dodatni novac. Nekad možeš da izađeš mesečno na 3 ili 4 hiljade evra. Da se niko ne zavarava da tamo može da ode da se bogati. Fiksna plata je mala.

Tamo dobijaš mnogo benificija. Imaš npr jednu karticu koja ti je za sav prevoz u Francuskoj. I ako je karta do nekog grada 100 evra mene je koštala 20 evra.

Kad izvadiš legitimaciju kao Legionar svi te poštuju. Druga jedna kartica se koristi za sve hotele ili mesta gde po povoljnim cenama možeš da ručaš.

Kad ispoštuješ ugovor od 5 godina onda možeš da podnese zahtev za državljanstvo Francuske, a posle 15 godina stičeš pravo na punu penziju. Francuska o legionarima koji ostanu do penzije a nemaju gde, veoma brinu. Imaju za njih dom.

O PAKLENOJ NEDELJI

Paklena nedelja je završna nedelja gde otpadne dosta momaka. U toj nedelji još manje spavanja ima imaš završi marš od 120 kilometara koji traje tri dana. Tu pokazuješ i sve ono što si naučio o naoružanju. Od hrane dobiješ npr samo dve sardine za tih sedam dana a za ostalo se sam snađeš. Jedeš bobice, korenje, lišće.

Ja sam Paklenu nedelju imao tokom zime.

Sa mnom je bio jedan momak iz Subotice. Imali smo marš. On i ja smo spavali u šatoru, pošto je po dvojica bilo u šatorima.

Na Alpima se tada spustila temperatura noću na minus 40.

I kad jedan spava drugi ga gleda. Spavanje traje sat i po i dok taj spava ovaj drugi ga pazi jer smo od te hladnoće umeli da upadnemo u halucinacije. I moraš da paziš da zbog tolike hladnoće ne upadneš u komu.

Mi smo preživeli tu noć ali bilo je momaka koji su morali u bolnicu.

O HRANI

Tokom obuke hrana nije loša ali nije baš ni dobra. Nema je mnogo. Tokom obuke zaboravi na hranu. Posle 4 meseca je jedan Bugarin doneo čokoladu i ja sam celu čokoladu pojeo kao da je bila jedna kockica. Nekad ti za ručak daju dosta hrane ali te puste da jedeš samo jedan minut. Ako prekršiš onda te kazne i sve što si pojeo ti izađe na nos.

Posle obuke što se tiče hrane imaš tri obroka.

O DRŽAVAMA IZ KOJIH DOLAZE KANDIDATI

foto: Printscreen

Najviše u Legiji ima Rusa, Čeha, Poljaka, Srba, Bosanaca, Hrvata. Kod mene u jedinici nije bilo Albanaca. Ali upoznao sam jednog Albanca on mi rekao da je odmah počeo da mi se pravda da je on katolik... Rekao sam mu da je to nebitno jer smo mi legionari.

Onaj ko ti doda hranu taj ti je najbolji, jer su obično svi gladni. Meni je prvi

hranu jednom prilikom dodao Hrvat.

800 SKLEKOVA

Ja nisam verovao da čovek može da za kaznu uradi 800 sklekova. E to je jedan Rumun doživeo, njega su kaznili na taj način. Uradio je tih 800 sklekova za nekih tri sata.

Kurir.rs/BalkanInfo/Priredio: P.L./Foto: Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja