VREME JE DA OTVORIMO OČI: Jeziva slika Jovana Memedovića koju Srbija odbija da vidi
Foto: Printscreen

užas

VREME JE DA OTVORIMO OČI: Jeziva slika Jovana Memedovića koju Srbija odbija da vidi

Društvo -

Jovan Memedović nas kroz emisiju “Sasvim prirodno” redovno upoznaje sa prelepim prizorima koje samo prirodna može da oslika, ali je nedavno sa pratiocima na Instagramu rešio da podeli i jednu jako tužnu scenu za koju smo mi, ljudi, jedini krivci.

I znamo to jako dobro, već dosta dugo. Ali se ponašamo kao da nas ne zanima i uporno odbijamo da vidimo bolnu sliku Srbije koja se davi u plastici i ostalom đubretu.

OD NEDELJE NOVI SERIJAL Početkom juna meseca pokrenuli smo veslačku ekspediciju rekom Drinom. Pojačani sa još nekoliko prijatelja, veslali smo kanuima i kajacima od nastanka do ušća u reku Savu, ukupno 350 kilometara. Znali smo da će to biti veslanje kroz neke od najlepših dolina i kanjona ovog dela Evrope, ali ne i šta ćemo tačno tamo zateći. Ubrzo se ispostavilo da svi pejzaži nestaju pred ogromnom masom otpada koju reka Lim isporučuje Drini. Tako se jedna ekspedicija, zamišjena da prikaže sva bogatstva naše prirode, pretvorila u ekološku patrolu. Veslajući, ispričali smo priču o našoj stvarnosti koja se možda ne vidi sa puta i koja se retko pominje u medijima. Rado bismo da je ignorišemo, da se nadamo da će voda sve odneti, ali nije i neće. Otpad na obalama naših reka, a u konkretnom slučaju reke Drine, dostiže džinovske razmere i čini se da mu nema kraja. Tokom snimanja emisije trudili smo se da otkrijemo: Da li smo potpuno zaboravili na svoju odgovornost prema zemlji na kojoj živimo? Šta rade i čime se bave nadležni organi? Ima li izgleda se se ovaj problem reši? Dok na neka od ovih pitanja još uvek čekamo odgovor, nadamo se da smo dali svoj doprinos u osvešćavanju naroda i ubrzavanju rešavanja ovog problema i sramote svih nas. Ekspediciju rekom Drinom pretočili smo u serijal emisija počevši od ove nedelje 7. oktobra na RTS1 od 18:25h. U prvom delu krećemo od Šćepan polja u Crnoj Gori gde posećujemo stare prijatelje, a nizvodno u Bosni nam se priključuje tim spasilaca čiju ulogu smo vrlo brzo spoznali i osetili na sopstvenoj koži.

A post shared by Jovan Memedović (@jovanmemedovic) on

Memedović je u sklopu novog serijala “Dva lica reke Drine” gledaocima pokazao kako izgleda jedno od najlepših prirodnih pogatstava Evrope.

Kada čujete reč “Drina”, verovatno vam se pred očima stvori slika reke neverovatne plavo-zelene boje, koja je okružena predivnim kanjonima, šumom, prirodom i svim onim stvarima koje modernom čoveku, zatočenom u sivilu grada, tako nedostaju.

Verovatno vam ni na kraj pameti nije tona đubreta, gomila plastičnih flaša, kesa i ostalih otpadaka koji su progutali neke od najlepših delova ove, ali i mnogih drugih reka širom naše zemlje.

“Početkom juna meseca pokrenuli smo veslačku ekspediciju rekom Drinom. Pojačani sa još nekoliko prijatelja, veslali smo kanuima i kajacima od nastanka do ušća u reku Savu, ukupno 350 kilometara.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Filip Plavčić/Ilustracija

Znali smo da će to biti veslanje kroz neke od najlepših dolina i kanjona ovog dela Evrope, ali ne i šta ćemo tačno tamo zateći. Ubrzo se ispostavilo da svi pejzaži nestaju pred ogromnom masom otpada koju reka Lim isporučuje Drini.

Tako se jedna ekspedicija, zamišjena da prikaže sva bogatstva naše prirode, pretvorila u ekološku patrolu. Veslajući, ispričali smo priču o našoj stvarnosti koja se možda ne vidi sa puta i koja se retko pominje u medijima.

Rado bismo da je ignorišemo, da se nadamo da će voda sve odneti, ali nije i neće”, poručio je Memedović uz fotografiju.

Nažalost, upravo to je realnost naših reka, ali i prirode generalno. Godinama se već priča o tome kako zagađenje ne samo da uništava prirodnu lepotu, već i ozbiljno ugrožava životnu sredinu i uništava prirodno stanište brojnim vrstama, ali kao da nas to uopšte ne zanima.

I nije samo Drina. Gotovo svaka reka u Srbiji ima bar jedan deo koji izgleda ovako…

foto: Printscreen You Tube

Situacija je alarmantna, i takva je već duže vreme. Ako se ovako nastavi, nije teško zamisliti budućnost u kojoj Srbija neće imati vode za piće, u kojoj ćemo ostati bez brojnih životinjskih vrsta, a šetnja pored reke će delovati kao poseta deponiji.

Rešenje postoji i uopšte nije toliko teško – potrebno je samo da se setimo da svaka flaša koju bacimo gde ne treba, svaka kesa koja odleti i svaki plastični deo koji odbacimo može da završi kao deo nekad predivnog pejzaža.

A da bismo to shvatili, prvo je potrebno da zaista pogledamo ovu sliku Jovana Memedovića i da shvatimo da je to naša stvarnost, koja bi mogla da izgleda mnogo lepše ako bismo se svi bar malo potrudili.

(Kurir.rs/noizz.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track