UNUK GAVRILA PRINCIPA O SUSRETU SA ČUKUNUNUKOM FRANCA FERDINANDA: Rekla mi je da je njemu bilo SUĐENO da pogine u Sarajevu! Da su mu govorili da ne ide!
Foto: Printscreen YouTube

otkrio detalje

UNUK GAVRILA PRINCIPA O SUSRETU SA ČUKUNUNUKOM FRANCA FERDINANDA: Rekla mi je da je njemu bilo SUĐENO da pogine u Sarajevu! Da su mu govorili da ne ide!

Društvo -

U nedelju smo svečano obeležili 100 godina od kraja Prvog svetskog rata. I dok je pažnja celog sveta bila usmerena prema Parizu, 994 kilometra dalje, tačnije u austrijskom gradu Gracu, odigrao se istorijski susret, i sklapanje primirja između predstavnika dveju porodica čije su sudbine zauvek isprepletene događajem iz Sarajeva od pre 104 godine.

Branislav Princip, unuk Nikole Principa, rođenog brata od Gavrila, koji je 28. juna 1914. ubio Franca Ferdinanda, i njegovu suprugu Sofiju, susreo se i rukovao s Anitom Hohenberg, čukununukom austrougarskog nadvojvode.

Pred povratak iz Graca, Branislav (48), antropolog iz Pančeva, je prepričao susret s Anitom.

- Susret je organizovao Igor Petković, austrijski umetnik našeg porekla. Nikada pre toga se nisam sreo s Anitom, a nakon što smo se rukovali, moram reći da je dosta ljudi u sali i zaplakalo. Bio je to veoma emotivan trenutak - navodi Branslav i dodaje: - Iskreno, lepo smo se ispričali. Ona je malo starija od mene, ali dosta zna i o našoj zemlji, ali i mestu gde ja živim, tačnije Pančevu, što i ne čudi, s obzirom na to da joj je suprug konzul u Temišvaru. Na pitanje, da li mu je neko iz porodice zamerio što je otišao u Grac da se susretne s čukununukom Franca Ferdinanda, odgovara:

- Naravno da nije, a ne verujem da je neko i njoj zamerio. Pričali smo dugo o dešavanjima u Sarajevu. Ona veruje da je to bila sudbina koju njen predak nije mogao izbeći. Kako mi je rekla, toliko su ga upozoravali da ne putuje za Sarajevo, toliko je bilo znakova da će se nešto dogoditim ali izgleda da sudbinu nije mogao da izbegne. Prosto tako mu je bilo suđeno - kaže on.

- Rekli smo jedno drugome da je konačno došao red da ostavimo neke stvari u prošlosti nakon, eto, 100 godina od kraja rata, a i dogovorili smo se da se ubrzo ponovo sastanemo, tako da se radujem novom susretu.

- Moj otac Borivoj Princip tek je negde pred kraj života (preminuo 2008) počeo da slaže rodoslov. Moj rođeni brat Saša, koji živi u Kanadi, i ja jedini smo muški naslednici porodice Princip. U Beogradu, Belgiji i SAD žive potomci Jovinih kćerki Slavojke i Vukice, dok su potomci Branke, treće kćerke, umrli. Jovina oba sina, Slobodan i Gavrilo, stradala su 1942. godine - naveo je Branislav.

Za one koji su zaboravili, Gavrilo Princip je ubio austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. Mesec dana kasnije Austrougarska je proglasila rat Srbiji, čime je otpočeo Prvi svetski rat, koji se završio raspadom Habsburškog carstva. Sto godina kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arsteten, gde su Franc Ferdinand i Sofija sahranjeni, a Branislav Princip je antropolog i živi u Pančevu.

Kurir.rs/Alo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track