ŠOK TEHNOLOGIJA NA MAĐARSKOJ GRANICI, EVO ŠTA NAM SPREMAJU: Ova provera iz budućnosti čekaće nas na ulasku u EU?!
Foto: AP/Arhivska Fotografija

kao u naučno-fantastičnom filmu...

ŠOK TEHNOLOGIJA NA MAĐARSKOJ GRANICI, EVO ŠTA NAM SPREMAJU: Ova provera iz budućnosti čekaće nas na ulasku u EU?!

Društvo -

BEOGRAD/LONDON - Detektori laži opremljeni veštačkom inteligencijom biće testirani na pojedinim graničnim prelazima Evropske unije, a u onim članicama koje se graniče sa zemljama koje nisu unutar nje.

Navodno, reč je o test-projektu vrednom 4,5 miliona evra koji finansira EU, u okvoru borbe protiv kriminala i terorizma, piše londonski Telegraf.

Naime, putnici iz zemalja nečlanica EU moraće da aplouduju svoju fotografiju iz pasoša, vizu i dokaz da imaju sredstava za boravak u EU, a onda će pred veb kamerom morati da odgovore i na pitanja poput onog "Šta imate u koferu?" i slično.

foto: Printscreen Telegraph.co.uk

Projekat nosi naziv iBorderCtrl i biće testiran na mađarskoj, letonskoj i grčkoj granici. Cilj projekta, kako kažu, nije ništa drugo nego da se ubrza protok saobraćaja na spoljnim granicama EU. U projektu će učestvovati i Velika Britanija, Španija, Poljska, Nemačka i Kipar.

Tako će kompjuter posebnom tehnologijom analizirati mikro-izraze na licu putnika i procenjivati da li on laže i nešto krije ili ne. Ova mašina budućnosti doslovno će trijažirati putnike tako što će propuštati one na koje ne sumnja, a one na koje sumnja slati na detaljniju proveru. Prema rezultatima prvih testova, sistem je precizan u čak 76 odsto slučajeva.

Britanci su početkom godine planirali i da uvedu kompjutersko prepoznavanje lica na svojim granicama koje bi im olakšalo rešavanje krivičnih dela i omogućilo dodatnu proveru onih koji su zatražili vizu.

U početku test će se sprovoditi samo ukoliko putnik da pismenu saglasnost za to.

(Kurir.rs/Telegraph.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track