SLIKA ZA ISTORIJU: Ovo je jedna od retkih fotografija patrijarha Pavla iz mladosti! Uslikan u šetnji Beogradom sa školskim drugom i njegovom suprugom! (FOTO)
Foto: SPC

veliki čovek

SLIKA ZA ISTORIJU: Ovo je jedna od retkih fotografija patrijarha Pavla iz mladosti! Uslikan u šetnji Beogradom sa školskim drugom i njegovom suprugom! (FOTO)

Društvo -

Sutra se navršava 9 godina od kako se upokojio Patrijarh Pavle!

Patrijarh, tada Gojko Stojčević, fotografisao se u Beogradu sa školskim drugom Dušanom Kašićem i njegovom suprugom Darinkom.

Njegova svetost Patrijarh Pavle zamonašio se 1948. godine, a 11 godina ranije, 1937. godine, fotografisao se u Beogradu sa školskim drugom Dušanom Kašićem, koji je kasnije bio profesor i rektor Beogradske bogosovije i njegovom suprugom Darinkom. Patrijarh Pavle na ovoj slici ima mantil umesto mantije, a tada se zvao Gojko Stojčević.

foto: SPC

Kada se patrijarh upokojio, 15. novembra 2009. godine, vaseljenski patrijarh Vartolomej je svojim rečima potvrdio ono što smo svi znali, rekavši da je "javna tajna crkve širom vaseljene da nekadašnji episkop raško-prizrenski, kasnije patrijarh Pavle, nije bio prvojerarh obične mere". - Braćo Srbi, možete mirne duše da kažete za usnulog patrijarha „takav nam trebaše prvojerarh", dostojan naslednik Svetog Save i dorastao složenim i bolnim okolnostima ovog vremena. Patrijarh Pavle je anđeo srpske crkve koji se vinuo na nebesa. Braćo, javna je tajna crkve širom vaseljene da nekadašnji episkop raško-prizrenski, kasnije patrijarh Pavle, nije bio prvojerarh obične mere, njegov lik i prisustvo zračili su svetošću i pravednošću, njegov etos bio je čvrst kao dijamant - poručio je tada Vartolomej tokom opela preminulom patrijarhu Pavlu ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track