KOPAO PO KONTEJNERU U BEOGRADU PA NAŠAO UKRADENA DOKUMENTA I POSLAO IH VLASNICI: Kad je dobila pismo, ostala je u ŠOKU! (FOTO)
Foto: Dado Đilas, Printscreen Facebook

OVO NIJE OČEKIVALA

KOPAO PO KONTEJNERU U BEOGRADU PA NAŠAO UKRADENA DOKUMENTA I POSLAO IH VLASNICI: Kad je dobila pismo, ostala je u ŠOKU! (FOTO)

Društvo -

Ovo je priča o nepoznatim herojima, onima koje srećete gotovo svakodvnevno, a njihova dela veća su od mnogih koji pune strane u novinama. Reč je o Raši Jovanoviću, čoveku koji je ostao bez posla dve godine pred penziju i potom, primoran da prodaje sekudnarne sirovine, jednog dana pronađe ukradena dokumenta...

"Nekada sam govorio slovenački ali sam ga prilično zaboravio pa vam zato pišem na srpskom, ali latinicom da biste lakše čitali. Pretpostavljam da solidno govorite sprskohrvatski, a sudeći po imenu Nadica možda i potičete iz istočnih krajeva.

Ja sam Jovanović Raša vaša generacije 1963. godište iz okoline Beograda i svako postepeno sakupljam sekundarne sirovine u centru Beograda (aluminijum, konzerve, limenke) folije, sitne plasične flaše i njihove čepove, zatvarače. To prodajem, od toga se izdržavam u poslednje tri godine pošto sam tada izgubio posao u mom gradu. Firmi koja je bankrotirala a meni je ostalo još 2 godine do penzije, te moram sve to premostiti, znate kako se u u Srbiji teško zapošljavaju veterani, uzalud mi je akademsko obrazovanje.

Idući niz ulicu u sredu kasno uveče od kontejnera do kontejnera vadeći konzerve i ostalo, u jednom direktno preko puta glavne železničke stanice na vrhu nađem rasuta dokumenta, preko nekih novina, još neuprljana. Pogledam pažljivije i vidim da su u pitanju lični papiri od jedne gospođe koja je verovatno pokradena od džeparoša beogradskih i onda bačena.

Ne budem lenj, saberem sve pažljivo što se moglo naći, sakupim u vrećicu, pravac kući da na miru pogledam, pronađem kakvu adresu ili telefonski broj i svakako pokušam da uručim vlasniku.

Držim da je to ljudski i gradski gest pogotovo kada sam video da je strani državljanin i koliko mu dokumenta i sve te karte znače. I sam sam pre četiri godine u autobusu lokalnom izgubio novčanik sa svim dokumentima i znam koliko je to mučna situacija.

Mislio sam prvo da vam pošaljem preporučeno poštom na kuću u Kočevje ali nisam siguran koliko ostajete u Srbiji, pa mi pade na pamet da bi najefikasnije bilo da da nam pokušam dostaviti preko slovenačke ambasade u Beogradu koja će vas lakše, brže naći. Posebno sam, draga Nado, sentimentalan prema Sloveniji i pogotovo prema Kočevju jer sam tačno pre 40 godina služio vojsku u Ljubljani na Bežigradu.

Često tu nas oficiri vodili na vežbe, manevre i logorovanje južno od Ljubljane, (neka mesta) gde smo na straži videli i prave medvede. Za tih godinu dana naučio sam i slovenački zbog dekleta i punca (devojaka) iz Ljubljane, kasnije, draga Nada, bio sam mlad fant(momak) oduševljen lepotama Slovenije pa sam po završetku roka (JLA) ostao još jednu nedelju da na miru uživam od Bleda pa do Maribora.

Zato mi je još draže da mogu biti džentlmen prema jednoj slovenačkoj dami i istovremeno stid da vas je neki moj sugrađanin (lopov) tako drsko pokrao! Ubeđen sam da ćete brzo dobiti moju pošiljku i poruku da sledeći put pazite na svoj novčanik, želim vam blistave penzionerske dane. Lepo bi bilo da me informišete da li ste dobili poštu.

Jovanović Raša", završio je pismo koje je potom objavio rođak od Slovenke čija su dokumenta.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track