RHMZ UPOZORAVA NA LEDENU KIŠU I OLUJNI VETAR OD ČAK 100 KM/H! Ko ne mora, nek ne izlazi! Pogledajte šta nas čeka!
Foto: Beta/Dragan Gojić, Printscreen RHMZ

OPASNO VREME

RHMZ UPOZORAVA NA LEDENU KIŠU I OLUJNI VETAR OD ČAK 100 KM/H! Ko ne mora, nek ne izlazi! Pogledajte šta nas čeka!

Društvo -

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenja na obilne padavine za jugozapadnu Srbiju, na ledenu kišu za istok zemlje, kao i upozorenje na olujni vetar u košavskom području.

Kako se navodi u saopštenju, danas se na jugozapadu Srbije lokalno može očekivati i više od 40 mm kiše za 24 sata.

foto: Printscreen RHMZ

Na području istočne Srbije, kako se dodaje, kiša će se tokom dana ponegde lediti pri tlu.

RHMZ upozorava da će danas i sutra, u košavskom području i na planinama, duvati jak i olujni južni i jugoistočni vetar.

Snažan ciklon sa Mediterana doneće danas Srbiji kišu. Kiša se očekuje i u nižim i u planinskim predelima. Očekuju se veće količine padavina i u većini predela očekuje se da padne od 10 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, a na jugozapadu Srbije i preko 40 mm, pa preporučujemo oprez.

foto: Printscreen RHMZ

Kiša će otopiti i snežni pokrivač u onim predelima u kojima ga i dalje ima. I pored obilnijih pšadavina u jednom danu, nema opasnosti od poplava i bujica, jer je iza nas period tromesečne suše, pa je nivo tokova veoma nizak.

Ipak, i pored toga neophodno je biti oprezan, jer je zemljište veoma suvo, a kao takvo teže može d aprihvati veću količinu vode u kratkom vremenskom intervalu.

Kiša će u većem delu Srbije biti praćena pojačanim jugoistočnim vetrom, dok će u košavskom području duvati jak jugoistočni vetar, povremeno i sa olujnim udarima, a na jugu Banata sa udarima i preko 100 km/h, koliko se očekuje na području Vršca.

foto: Beta/Dragan Gojić

Ciklon i južna strujanja doneće i topliju vazdušnu masu sa juga, pa će maksimalna temperatura biti danas od 5°C na severu do 13°C na jugoistoku Srbije. Oblačno sa kišom i jakom košavom biće i u Beogradu, dok će jugoistočni vetar povremeno imati i olujne udare. Maksimalna temperatura do 6°C.

Na istoku Srbije danas se očekuje i ledena kiša, naropčito u Timočkoj i Negotinskoj Krajini, pa se preporučuje ogroman oprez zbog opasnosti od poledice. U ovim predelima temperatura će biti oko 0°C.

Putevi u Srbiji su zbog kiše veoma mokri i klizavi i ima i većeg zadržavanja vode, pa se se preporučuje ogroman oprez i smanjena brzina kretanja. Dodatna opasnost na putevima istočne Srbije je ledena kiša koja stvara poledicu. Na putevima kroz klisure i useke postoji opasnost i od odrona, a na putevima u brdsko-planinskim predelima smanjena je i vidljivost, pa je to dodatna opasnost

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track