OBNOVA "KAMENE DEVOJKE": Sređuju ratno sklonište srpskih kraljeva kraj Drine
Foto: Kurir

ATRAKCIJA

OBNOVA "KAMENE DEVOJKE": Sređuju ratno sklonište srpskih kraljeva kraj Drine

Društvo -

U Malom Zvorniku počinje sređivanje podzemnog grada Karađorđevića u šupljoj steni pored Drine.

Rok za završetak radova je sto dana, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je za projekat odobrilo 32 miliona dinara. - Taj objekat će upotpuniti turističku ponudu malozvorničke opštine koja će uložiti još oko pet do šest miliona dinara. Posle februarske posete ministra Rasima Ljajića opština je uradila projekat koji je koštao 1,2 miliona dinara, a objekta bi za turiste mogao da bude otvoren krajem marta ili početkom aprila naredne godine. Podzemni grad sigurno može biti turistički brend ne samo ovog dela Podrinja nego i Srbije - kaže predsednik opštine Zoran Jevtić.

Biće uređeni najinteresantniji delovi, poput kraljevog apartmana, sale u kojoj je održana poslednja sednica vlade Kraljevine Jugoslavije, tri kraljeve česme. Ministar Ljajić je konstatovao da bi od podzemnog grada da je "negde u Španiji, Italiji ili Nemačkoj, verovatno država već prihodovala milione evra".

Podzemni grad pod šifrom "Kamena devojka" građen je kao sklonište i ratno komandno mesto kralja Aleksandra Karađorđevića. Radovi su počeli 1932. i do kraljevog ubistva 1934. završeno je oko dve trećine. Tada su radovi prekinuti i nikad nisu nastavljen. U aprilu 1941. tri poslednje noći u Srbiji tu je proveo kralj Petar II Karađorđević.

Kurir.rs/Tihomir Ilić

Foto: Tihomir Ilić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track