ALBANSKI GUSLAR LIO SUZE USRED EMISIJE ZBOG POBEDE SRBIJE U UNESCO: Srbi su nas pobedili, pevanje uz gusle je njihovo (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

srpsko kulturno nasleđe

ALBANSKI GUSLAR LIO SUZE USRED EMISIJE ZBOG POBEDE SRBIJE U UNESCO: Srbi su nas pobedili, pevanje uz gusle je njihovo (VIDEO)

Društvo -

Albanski guslar Jonuz Delaj zaplakao je u jednoj emisiji zbog odluke da se na listi UNESCO gusle registruju kao nacionalno bogatstvo Srbije.

Kako piše "Koha", kada ga je voditeljka jedne emisije pitala za iskreno mišljenje o odluci koju je UNESCO doneo za lautu, što je albanski naziv za gusle, Delaj se zaplakao i rekao da su za to krive albanske istitucije.

U međuvremenu, piše "Koha", naučnik Sokol Shupo, koji je učestvovao u debati u UNESCO o guslama, odnosno lauti, rekao je da su pobednici oni koji lobiraju i koji su aktivni, i da su u konkretnom slučaju to bili Srbi koji su postigli ono što su želeli.

Sa druge strane, Shupo je okrivio Ministarstvo kulture i sve druge relevantne institucije koje se nisu potrudile dovoljno.

v

"Zato što imamo ovde neke ljude koji nemaju viziju, nemaju znanje ili informacije da bi ovaj posao uradili dobro", rekao je on.

Pevanje uz gusle je krajem novembra ove godine upisano na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao nacionalno bogatsvo Srbije, i takva odluka doneta je na sednici UNESCO-vog međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Međutim, to je izazvalo nezadovoljstvo Albanaca, koji su inače i sami pokušali da pre nekoliko godina gusle registruju kao svoje kulturno nasleđe. To su zapravo pokušale zajedno da urade Priština i Tirana a zahtev je odbijen, kako su pisali albanski mediji, zbog toga što Kosovo nije članica UNESCO.

Pevanje uz gusle je treći upis Srbije na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Na nju su prethodno su upisani "kolo" 2017. i "slava" 2014. godine.

(Kurir.rs/Blic/L.G.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track