NOSTRADAMUS JE SVE OVO POGODIO! Mnogi su mu dokazali greške, ali NAPOLENOV uspeh i pad je pogodio 300 godina ranije!
Foto: Pritnscreen

Događaji Koje Je Predvideo

NOSTRADAMUS JE SVE OVO POGODIO! Mnogi su mu dokazali greške, ali NAPOLENOV uspeh i pad je pogodio 300 godina ranije!

Društvo -

Pored vatrenih pristalica, koje mu ukazuju bezrezervno poverenje, Nostradamus ima i manje ili više oštre kritičare, koji se nisu ustručavali da mu stavljaju zamerke. Ako odbacimo one koje u principu proricanje sudbine smatraju šarlatanstvom, najviše primedbi odnosi se na njegovu nepreciznost u izrađivanju astroloških karti. Mnogi astrolozi njegovog doba smatrali su ga čistim amaterom.

Dokazivali su - uspešno! - da je ucrtavao netačne položaje planeta, da je pogrešno računao njihove putanje, a ponegde bi u jednu astrološku kartu uključivao i dva sunca! Odatle su mu zaključci bili aljkavi, a predviđanja netačna, ponekad i sasvim suprotna onome što se bi se docnije desilo.

Ovo mu se najviše dešavalo u početku, u almanasima u kojima se bavio kratkoročnim predviđanjima, pa je stvarnost mogla brzo da ga demantuje, ali se loš glas preneo i na docnija, kapitalna „Proročanstva“.

Danas je Nostradamusovo (ne)poznavanje astrologije potisnuto u drugi plan, a u prvom planu je jezik kojim se služio (u najmanju ruku čudna i dvosmislena, a ponekad i potpuno nerazumljiva mešavina reči iz nekoliko jezika i simbola nekoliko mitologija).

Zbog toga je tumačenje njegovih proročanstava postalo čitava „naučna disciplina“ koja zahteva posebna predznanja i, budimo iskreni, dosta mašte. Neobični simboli i nejasne poruke u katrenima Nostradamusovih proročanstava predstavljaju i plodan teren za političke manipulacije. Ko, na primer, danas ne bi glasao za nekog kandidata čije je pojavljivanje „veliki majstor“ predvideo pre petsto godina?!

U praksi, najčešće se dešava da se Nostradamusove vizije shvate tek kad se ostvare. Tada svi uskliknu: „Vidi, Nostradamus je i ovo pogodio!“

I nije da se to ne dešava, naprotiv, zato njegovo ime i traje.

Redovi koji slede samo su neki primeri ostvarenih Nostradamusovih proročanstava, a pri tumačenju katrena koristili smo, između ostalih, i radove čuvene Skarlet Ros, koji su u Srbiji objavljeni 2006. godine.

Teme i dileme

Iako je počeo s vremenskom prognozom, Nostradamus je celokupno svoje zrelo proročko doba posvetio velikim, univerzalnim temama - opstanak ljudske vrste i čovekovo mesto u univerzumu bili su njegova osnovna preokupacija. S lokalnih sukoba u prvim svojim almanasima, on je brzo prešao na predviđanje velikih ratova, epidemija i zemljotresa, da bi dosta pažnje posvetio i dolasku „trećeg Antihrista“, koji će predstavljati najveću pretnju ljudskom rodu. (O tome koja su prethodna dva Antihrista pisaćemo u ovoj knjižici malo kasnije.)

Predviđanja koja su potvrđena realnim događajima pokazuju da su ga najviše zanimali Francuska, Italija, Katolička crkva i Napoleon - koji je živeo dva i po veka docnije!

foto: Profimedia

Napoleon, providan kao staklo

Francuski imperator koji je voleo da jednu šaku drži uvučenu u prsluk, Napoleon, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji Evrope, i kao takav bio je savršen za Nostradamusova proučavanja, pa se često javlja u proročanstvima. Ali, rekosmo, živeo je u prvoj polovini 19. veka, pa niko u Nostradamusovo doba, u 16. veku, o njemu nije mogao ni da sanja! Osim samog Nostradamusa, naravno!

Ne verujete? Evo dokaza!

„PAU, NAY, LORON biće više od vatre nego od krvi“, napisao je prorok 1550. i neke.

Rečeno je već da su neka proročanstva bila „šifrovana“, da su korišćene reči iz stranih jezika, simboli Zodijaka, da su neke reči pisane u skraćenom obliku, a neke ispremetanih slogova i slova, kao anagrami.

Upravo je to, anagram, početak ovog stiha, jer, kad se slova drugačije poređaju, dobija se NAPAULON ROY („roi“?, na francuskom „kralj“), to jest posle dešifrovanja ovaj stih glasi:

„Kralj Napoleon biće više od vatre nego od krvi“, a njegovu istinitost docnija zbivanja potvrdila su sto odsto.

Od ukupno 964 Nostradamusove strofe (katrena), oko četrdeset odnosi se na Napoleona Bonapartu.

Ovome, na primer, neko posebno tumačenje nije potrebno:

„Od običnog vojnika postao je car,

Umesto kratkog plašta ogrnuo se dugim.

Najbolji u ratu, najgori u crkvi,

Uklanja sveštenike kao sunđer vodu!“

Napoleon je stupio u francusku vojsku kao običan vojnik, izdvojio se vojničkim uspesima i krunisao se za cara (zaista je imao dugi plašt!), a suzbijao je uticaj pape gde god je mogao...

Ili ovaj katren: jedna od ključnih bitaka koja ga je proslavila u mladim danima, pre dolaska na presto, bila je ona za osvajanje Milana u Italiji, koju je Nostradamus video do u detalje dva i po veka ranije.

„Pre napada održaće govor,

Milano će zauzeti orao iz zasede:

Topovska paljba probiće drevne zidine,

Kroz vatru i krv malo će stići milosti.“

Počelo je tako što je Napoleonu naređeno da osvoji Milano, ali mu je za taj zadatak data neopremljena i neuvežbana jedinica, pa je opsada grada trajala mesecima. Onda je Napoleon jednog dana održao nadahnut govor svojim trupama, obećavši im slavu ako pobede i pravo da opljačkaju grad i sve njegovo stanovništvo ako ga osvoje. Tad im je krenulo... artiljerija je probila zidove tvrđave, a niko nije bio pošteđen („malo je stiglo milosti“).

foto: Printscreen

„Napušteni na beloj zemlji ležaće mrtvi“

Naravno, Nostradamus je video i Napoleonov pad.

„Spreman za borbu pobeći će,

I prepustiti pobedu protivniku:

Pozadina će se braniti, napušteni na beloj zemlji ležaće mrtvi.“

Zna se da je Napoleonova vojska 1812. pretrpela poraz u Rusiji. On sam, kad je video kako stoje stvari, prerušen je s jednom pratećom jedinicom napustio trupe i požurio u Pariz, ostavljajući trupe da se snalaze kako znaju. Ruska vojska ubijala je sve zaostale Francuze („pozadina će se braniti“), a leševi su bili svuda dokle je pogled dopirao preko prostora prekrivenih snegom („bela zemlja“).

Nostradamus je zaista znao da će Napoleon doći, šta će uraditi i kako će proći...

Kurir / Momčilo Petrović

Foto: Printscreen, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track