GRIP ODNEO DVA ŽIVOTA U SRBIJI: Obolelo oko 3.500 ljudi, najviše dece i mladih
Foto: Profimedia

bolest hara državom

GRIP ODNEO DVA ŽIVOTA U SRBIJI: Obolelo oko 3.500 ljudi, najviše dece i mladih

Društvo -

U Srbiji su u ovoj nedelji prijavljena dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa gripom, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Do sada su, inače, kako se navodi na sajtu Instituta, potvrđeni slučajevi gripa sa teritorije Beograda, Nišavskog i Južnobačkog okruga.

Najviše obolelih je među populacijom uzrasta do četvrte godine, ali i među mladima i radno aktivnim stanovništvom. U izveštaju Instituta navodi se da je prvi potvrđen slučaj gripa od početka ove godine registrovan na teritoriji Vojvodine i da se radi o virusu gripa tip A (H3N2).

Prva dva slučaja infekcije virusom gripa tipa A (H1) na teritoriji Srbije u ovoj sezoni potvrđena su u Beogradu i Nišu, objavljeno je u izveštaju Instituta od 26. decembra 2018. godine. Od 31. decembra 2018. godine do 6. januara 2019. godine u Srbiji su zabeležena 3.427 slučajeva oboljenja sličnih gripu sa incidencijom od 47,21.

Prema podacima ''Batuta'', od početka sezone 2018/19. godine, zaključno sa 4. januarom, u Srbiji je registrovano 47.612 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je 13 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne sezone kada je registrovano 41.380 obolelih.

U izveštaju ''Batuta'' objavljenom 4. januara navodi se da je prijavljen 21 slučaj teške akutne respiratorne infekcije, a da je laboratorijskim testiranjem devet uzoraka, kod tri dokazan virus gripa A (H1). Inače, grip je prošle godine u Srbiji odneo 15 života, a 2017. godine zbog komplikacija izazvanih virusom gripa preminulo je 26 osoba.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track