POBEGAO SAM IZ JUGOSLAVIJE U VREME SLOBE, A SAD BEŽIM IZ BRITANIJE GLAVOM BEZ OBZIRA: Učimo nemački, pare smo već sklonili u Švajcarsku... Atmosfera me podseća na vreme uoči sloma SFRJ!
Foto: AP/Ilustracija

Ispovest mladog programera unosi nemir

POBEGAO SAM IZ JUGOSLAVIJE U VREME SLOBE, A SAD BEŽIM IZ BRITANIJE GLAVOM BEZ OBZIRA: Učimo nemački, pare smo već sklonili u Švajcarsku... Atmosfera me podseća na vreme uoči sloma SFRJ!

Društvo -

LONDON - Programer poreklom s područja bivše Jugoslavije odlučio je da napusti Veliku Britaniju posle deset uspešnih godina zbog nesigurnosti i "bezumnog plemenskog ponašanja" uzrokovanog britanskom odlukom da napusti Evropsku uniju.

Kako javlja Gardijan, stručnjak za IT kog su, radi zaštite identiteta, nazvali Jan, već je osnovao firmu u Švajcarskoj i kaže da su mu tamo obezbeđeni svi uslovi.

foto: AP

Kao jedan od razloga za odlazak iz zemlje, Jan je istakao pad vrednosti britanske funte koja mu je, rekao je, "ubila" posao. Naime, zbog pada funte uzrokovanog Bregzitom značajno su mu porasli troškovi saradnika koje angažovao u Rumuniji i Indiji.

Iako u Engleskoj žive čitavu deceniju, 42-godišnji Jan i supruga odlučili su da se presele jer, kako su rekli, "ne žele da budu zarobljeni na ostrvu koji zapada u stanje bezumnog plemenskog ponašanja". Gardijan piše kako njegova priča odražava borbu mnogih vlasnika malih i srednjih preduzeća koji su pogođeni kolapsom vrednosti valute nakon referenduma, na kojem je britanska većina izabrala Bregzit.

Ističu kako je Janova firma vrlo uspešna, te sarađuje s vodećim svetskim IT firmama.

- Teška srca odlučili smo se na preseljenje, otkazali hipoteku i ugasili preduzeće u Ujedinjenom Kraljevstvu. Učimo nemački, a u Švajcarsku smo preselili i celu životnu ušteđevinu - rekao je Jan novinarima.

Zanimljivo, britanski list je fokus priče prebacio na činjenicu da Jan dolazi sa Balkana, odnosno da se na preseljenje odlučio nakon "Titove Jugoslavije, kada je Srbijom zavladao nacionalizam, isključivost i plemensko ponašanje", odnosno u vremenu Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića. Čini se kao da Gardijan na neki način pokušava da ukaže kako je klima u Velikoj Britaniji slična devedesetima na području bivše Jugoslavije.

foto: AP

- Neverovatno mi je da Britanija svojom odlukom o "više kontrole" zapravo ide u smeru u kojem je Srbija išla 1988, umesto da ide u smeru u kojem je Švajcarska 2018. godine - rekao je Jan.

Ističe se i kako je Janova firma stvarala novac, donoseći ga od strane američkih klijenata u engleski budžet.

- Zapanjujuće je kako niko ne brine o tome kako će male kompanije funkcionsati iz dana u dan nakon Bregzita. Shvatio sam da ne smem dozvoliti da moj posao postane talac takve politike, pa sam odlučio da odem - objasnio je muškarac.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Guardian/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track