RAZBIJANJE PORODICE U SRBIJI: Svaki treći brak razveden! Ovo su najčešći uzroci RAZVODA!
Foto: Shutterstock

Negativan trend

RAZBIJANJE PORODICE U SRBIJI: Svaki treći brak razveden! Ovo su najčešći uzroci RAZVODA!

Društvo -

Broj razvedenih brakova u Srbiji povećan je za čak 33 odsto za godinu dana, a kao najčešći razlog za razlaz više nisu finansije, već zasićenje i različiti pogledi i očekivanja, navode sagovornici Kurira.

Naime, prema podacima iz poslednjeg mesečnog statističkog biltena, u periodu januar-oktobar 2018. broj razvedenih brakova povećan je za 33 odsto u odnosu na isti period 2017. U severnom delu Srbije povećan je za 27 odsto, a na jugu zemlje za čak 42 odsto. U istom periodu broj razvedenih brakova na 1.000 sklopljenih povećan je sa 213,6 na 280,8, što znači da propada skoro svaki treći brak. Prava slika o bračnim brodolomima biće poznata kada statističari obrade podatke za novembar i decembar, kada je tradicionalno glavna sezona razvoda.

Potpuni podaci za 2017. pokazuju da je prosečno trajanje razvedenog braka 13,4 godine, mada se najveći broj parova raziđe do četvrte godine zajedništva. Prosečna starost muškarca pri razvodu braka iznosi 44 godine, a žene 40 godina, a polovina razvedenih ima jedno ili dvoje dece.

Najčešći uzroci razvoda

Iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu navode da se sve više gube razlike među polovima u razlozima za pokretanje razvoda:

- Žene najčešće iniciraju razvod usled dugogodišnjeg trpljenja nekog oblika nasilja (psihičko, fizičko, ekonomsko, seksualno), kao i usled partnerovog konzumiranja alkohola, narkotika, kockanja, rasipništva, neurednog i neodgovornog načina života, isključenosti iz porodične organizacije života. Muškarci su skloniji da iniciraju razvod usled emotivnog zahlađenja, pronalaženja nove partnerke, neverstva supruge, lošeg raspoloženja žene i čestih svađa. Ono u čemu oba pola podjednako vide razlog za razvod braka tiče se nedostatka zajedništva, nedostatka privrženosti, nedostatka bliskosti, izostanka podrške, nejednakog podsticanja razvoja članova porodice i ličnog razvoja.

Povećanje broja razvoda primetili su i advokati porodičnog prava, koji ističu da je uzrok tome uzajamno zasićenje supružnika i izgubljene emocije. - Obično ljudi srednjih godina koji imaju jedno do dvoje dece navode zasićenje nakon 10 godina braka, koje ne mogu da prebrode. Uglavnom je reč o emotivnom razilaženju, a mnogo manje su u pitanju finansijski razlozi - navodi za Kurir advokat Vladan Gotovac.

Nisu tako zamislili brak

Njegov kolega, advokat Ivan Ninić, dodaje da se u praksi kao glavni razlozi za razvod navode nepremostive razlike u pogledu najosnovnijih pitanja - od zanimanja, mesta života, načina vaspitanja dece, do osnovnih dnevnih dužnosti.

foto: Damir Dervišagić

- Kada supružnike pitate za razlog, oni odgovore "pa ja to tako nisam zamišljao" ili "nije to tako bilo na početku". Živimo u epohi u kojoj svako hoće veći stepen slobode i smatra da ga brak u tome ograničava. A kao okidač za odluku o razvodu predstavlja prvi susret sa ozbiljnim problemima kao što su bolest, gubitak posla, gubitak stana ili želja da se promeni zemlja stanovanja - ukazuje Ninić.

UČESTALI FIKTIVNI RAZVODI RAZVOD ZBOG PAPIRA Od ukupnog broja razvoda čak 25 odsto su fiktivni, upozorava advokat Vladan Gotovac i navodi da je razlog tome najčešće odlazak u inostranstvo radi udaje ili ženidbe sa strancem zarad boravišnih papira. - To i sudije znaju, ali žele da pomognu siromašnim građanima da makar u inostranstvu pokušaju da nađu blagostanje - navodi Gotovac. Dešava se i da su razlog za fiktivni razvod dugovanja kako bi se podelom imovine parovi zaštitili od izvršitelja.

SAVET PSIHOTERAPEUTA RAZREŠITE PROBLEME, A NE BRAK

foto: privatna arhiva

Branislava Pavlović, klinički psiholog i porodični psihoterapeut, objašnjava da supružnici sada imaju mnogo veća očekivanja jedno od drugog nego u prošlim decenijama, kada su ih spajali ekonomski razlozi i stvaranje potomstva: - Drugi razlog učestalosti razvoda jeste taj što to više nije stigma, ne smatra se patologijom braka, a treći razlog je razočaranje u partnera, kao posebna faza braka, koja ako se prebrodi, partneri mogu da dožive pravu, dugovečnu ljubav. Treba biti svestan da brak zahteva ogroman trud na svakodnevnom nivou, a bračnu krizu treba iskoristiti za rešavanje problema, a ne odmah pribegavati razvodu.

ČINJENICE RAZLOZI ZA RAZVOD - konfliktna partnerska komunikacija - prestanak partnerske komunikacije - preljuba - fizičko i seksualno zlostavljanje - emocionalno zanemarivanje - problemi sa porodicom porekla - ljubomora - alkoholizam - nepoštovanje partnera - seksualni problemi - sukobi oko finansija

STATISTIKA 8.927 razvoda bilo je do oktobra 2018. 6.698 razvoda bilo je do oktobra 2017. 13,4 godine prosečno traje razvedeni brak 200 evra košta sporazumni razvod

(Kurir / Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja