SAMO 100.000 GRAĐANA IMA NOVE PAPIRE: Rok za preregistraciju oružja produžen godinu dana
Foto: Shutterstock

SAMO 100.000 GRAĐANA IMA NOVE PAPIRE: Rok za preregistraciju oružja produžen godinu dana

Društvo -

BEOGRAD - Predviđeni rok za zamenu starih oružnih listova za nove biometrijske isprave 5. mart ove godine biće odložen na godinu dana odnosno do 5. marta 2020. godine, piše Politika.

Prema nezvaničnim saznanjima, ostalo je više od pola miliona zahteva za promenu dokumenata, a u poslednje tri godine samo 100.000 gradjana zamenilo je ove papire.

List piše da je Vlada Srbije na sednici 10. januara ove godine usvojila izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, a predlog izmena upućen je Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku.

Politika navodi da broj oružja koje je u legalnom posedu opada iz dana u dan, jer ljudi u Srbiji masovno poklanjaju puške i pištolje državi.

Zakon o oružju i municiji koji je usvojen 2016. godine predvideo je da gradjani koji legalno poseduju pištolje, puške i municiju zamene stare oružne listove za nove biometrijske isprave.

Uveo je i niz izmena u pogledu kategorija oružja, uslova i režima za njegovo posedovanje, obaveznog lekarskog pregleda, a kako list ocenjuje "većina ovih novina zadaje muke kako lovcima tako i ostalim vlasnicima oružja".

Za razliku od starog, na jednom novom biometrijskom oružnom listu biće moguće registrovati i do 10 komada pušaka ili pištolja.

(Kurir.rs / Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track