MILOVAN JE BIO NA 4.000 SVADBI I POLJUBIO 3.000 NEVESTA, I TO NEPOZVAN: Pio sam bambuse i špricere, a sad samo rakiju! Najteže je ući u hotel u Sremu
Foto: Printskrin Youtube

MILOVAN JE BIO NA 4.000 SVADBI I POLJUBIO 3.000 NEVESTA, I TO NEPOZVAN: Pio sam bambuse i špricere, a sad samo rakiju! Najteže je ući u hotel u Sremu

Društvo -

Dovitljivi Milovan Veselinović (67) zvani Hoki, iz sela Klenje u severnoj Mačvi, bio je na najmanje 4000 svadbenih veselja širom Srbije, i to kao – nezvani gost. Nikakvo čudo ukoliko se zna da je Hoki čitavu deceniju proveo kao pevač, a uz to je i potomak slavnog pisca Janka Veselinovića, koji je važio za velikog boema.

Iako se dočepao i sedme decenije oduvek je pevao kao mladić: “Ljubi, ljubi, druže moj, devojke i žene, al’ ostavi bar jednu da se nađe za mene”, demonstrirao je često svoj talenat pred kafanom u svom rodnom Klenju.

Naravno da i taj talenat, po kojem je i nadimak stekao, koristi na slavljima da zabavlja goste.

– Nije redak slučaj da se priključim muzikantima. Ako je ostatku Srbije neobično što na veselja idem nepozvan, u Mačvi je to sasvim prirodno. Nemojte se čuditi ako na mačvanskoj svadbi čujete domaćina da poziva: “Mole se gosti, zvani i nezvani, da sednu za sto.” E, to vam znači da su svi dobrodošli – objašnjava Hoki

foto: Printscreen/RTS

Ali nije svugde tako. Kako je naučno i u praksi utrdio ovaj veseli Mačvanin, pod svadbenu šatru u okolnim selima lako je bilo ući. Ali u hotel, na otmeni ručak, malo je komplikovanije. Nije šala ni dospeti na svadbu u Sremu. Jer, ljudi su drugačiji. Uzdržani, a svakog gosta u glavu znaju.

– A koliko sam popio? Najmanje pola Drine! Voleo sam “bambuse” i špricere, a sad pijem samo rakiju – kaže Hoki.

Za pola veka on je, po sopstvenom priznanju, izljubio najmanje 3.000 mladi i mladoženja, pojeo tonu pečenja, više hiljada sarmica, a služilo ga je, kad preračuna, na desetine hiljada aščija. Na pitanje zašto ide po veseljima i šta ga to tamo vuče, razlog je nalazio u činjenici da je, živeći sam, morao nekako da skrene misli.

– A gde je lepše nego na svadbi? Ranije, dok je bilo para, u Titino vreme, na svadbe sam išao autom, a sada biciklom. Pogledajte kako je okićen. I bez obzira na to što je reč o biciklu, domaćice mi stavljaju peškire, isto kao i ostalim svatovima – govori on i pokazuje svoje prevozno sredstvo.

Milovan Veselinović Hoki bio je višestruki prvi glas Srema, Semberije, Mačve… Nadimak je dobio po jugoslovenskom pevaču narodne muzike Hašimu Kučuku Hokiju (1946-2002), koji je ostao upamćen po mnogobrojnim hitovima, a posebno “Pijem da je zaboravim” i “Pevaj prijatelju”.

Mnogi ne znaju da je pravi Hoki sedamdesetih godina bio prvi seks-simbol tadašnje narodnjačke scene. Jedini je od pevača nosio dužu kosu i imao “bitlsovski imidž”

(Kurir.rs/Telegraf Foto: Printscreen/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track