KONTROLIŠIMO BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU: Virtuelni svet pogodno tle za sve vidove zloupotreba
Foto: Shutterstock, Ilustracija

na udaru najmlađi

KONTROLIŠIMO BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU: Virtuelni svet pogodno tle za sve vidove zloupotreba

Društvo -

U vremenu kada je digitalni svet uveliko zauzeo dominantno mesto u svakodnevnom životu, nameću se pitanja šta dobijamo a šta gubimo i koliko je moguće uspostaviti kontrolu , bar delimičnu, nad virtuelnim svetom u koji ulazimo.

Pored svih prednosti koje nam donosi internet i sav taj tehnološki napredak u vidu umreženih komunikacionih sistema, pojavljuju se i problemi koje moramo pokriti okvirima bezbednosti. Na udaru kao što je i očekivano za nas koji se bavimo ovom temetikom, nalaze se najmlađi odnosno deca. Upravo iz tog razloga o ovoj vrsti ugrožavanja bezbednosti se mora svakodnevno govoriti na svim nivoima.

Virtuelni svet je nažalost pogodno tle, za sve vidove zloupotreba, počevši od pedofilije, krađe identiteta, droge, lažnog predstavljanja, plasiranja sadržaja koji kod dece mogu izazvati sve učestaliju agresiju, samopovređivanje, poistovećivanje sa izmišljenim likovima.

foto: IPO Srbija

Na roditeljima je velika odgovornost, treba pratiti ponašanje deteta i reagovati pravovremeno ukoliko se pojavi problem. U svakom momentu roditelj mora imati uvid i jasnu sliku o tome šta njihova deca rade i gledaju na internetu. I tu se moramo čvrsto suprotstaviti neoliberalnim promoterima koji teže da tobož zbog ljudskih prava spuste granicu samoodlučivanja i nezavisnosti dece od roditelja.

Najvažnije od svega ogleda se u razgovoru roditelja i dece, taj razgovor mora biti konstantan, svakodnevan. On ne sme biti rutinski već iskren i sadržajan. Dete mora osetiti da je roditelju stalo, da taj razgovor nije samo trenutna posledica nekog prekora iz škole i slično. Tako se gradi uzajamno poverenje iz koga proizilazi adekvatno ponašanje deteta, prijavnjivanje negativnih pojava na koje je naišlo i sagledavanje situacije kako bi se došlo do adekvatnog rešenja eventualnog problema.

U velikoj meri moramo inicirati predavanja, tribine, radionice, savetovališta za sajber bezbednost i ostale vrste edukacija kako za decu tako i za roditelje.

,, INTERNET JE DUGAČKA DVOSMERNA ULICA, A PRAVAC KRETANjA ODREĐUJEMO MI SAMI ”

(Kurir.rs, IPO Srbija,Maja Raković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track