Najnovije vesti

PLJAČKA KOMERCIJALNE BANKE ZASAD PROLAZI NEKAŽNJENO! KO ŠTITI OVU ŽENU! Oštetila banku za milione evra, a i dalje sedi u njenom vrhu!
Foto: Privatna arhiva

Nečuveno

PLJAČKA KOMERCIJALNE BANKE ZASAD PROLAZI NEKAŽNJENO! KO ŠTITI OVU ŽENU! Oštetila banku za milione evra, a i dalje sedi u njenom vrhu!

Društvo
09:16h

Muljanje Iako je protiv Slađane Jelić, zamenice predsednika IO, još 2017. podneta krivična prijava zbog finansijskih mahinacija, ona je i dan-danas na istoj poziciji. Jelićeva namerno rušila ugled banke i njeno poslovanje, ocenjuju sagovornici Kurira

Iako je pre skoro dve godine podneta krivična prijava protiv zamenice predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke Slađane Jelić zbog zloupotrebe službenog položaja i sumnje da je oštetila ovu banku za više od 10 miliona evra, ona i dalje sedi na toj visokoj poziciji! Osim milionske štete, Jelićeva je sumnjivim potezima narušila i kredibilitet ove banke, i to baš u trenutku kada bi ona trebalo da bude prodata, ocenjuju sagovornici Kurira.

Spornim odlukama Jelićeva je, kako objašnjavaju, dugoročno urušavala ugled i reputaciju Komercijalne banke, što može da utiče na smanjenje njene cene na tržištu.

foto: Kurir

Lažiranje izveštaja

Kako je otkrio Kurir, protiv Jelićeve je jula 2017. njen tadašnji šef Aleksander Piker podneo krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Beogradu zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je trećim licima omogućavala da pribave milionsku korist na štetu banke.

Praktično, sastavljanjem lažnih izveštaja oštetila je banku. Kako je navedeno u prijavi, izmenila je strategiju rešavanja nenaplativih potraživanja, posle čega je očekivani priliv od 10-15 miliona evra, u korist banke, pretvoren, prema njenim lažnim izveštajima, u očekivani priliv od 7,5 miliona evra koji bi se ostvarili strategijom prodaje potraživanja stranom partneru.

- U daljem toku događanja utvrdilo se da je iznos od tri miliona evra neostvariv po ovom osnovu, te se tako ukupan očekivani priliv sveo na 4,5 miliona evra. Ona je tom pravnom licu i fizičkom, jemcu za to pravno lice, pribavila višemilionsku korist, a u istom iznosu oštetila banku - navodi se, između ostalog, u prijavi.

foto: Kurir

Teško kršenje zakona

Uprkos tome, Jelićeva je ostala u IO banke i nastavila da pravi niz propusta, a zbog nekih je čak i NBS 2018. kaznila Komercijalnu banku sa 25 miliona dinara. Ali ni to nije sve. Jelićeva je oštetila Komercijalnu banku i za 3,6 miliona dinara koji su joj isplaćivani tokom pet meseci dok je bila na porodiljskom odsustvu, a na šta, po zakonu, nije imala pravo. Kada joj je naloženo da taj novac vrati, ona je to odbila (pogledaj okvir).

foto: Kurir

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da bi Jelićeva posle toliko ozbiljnih optužbi morala biti kažnjena:

foto: Beta/Miloš Miškov

- Ako je zloupotrebljavala službeni položaj kako bi pribavila korist trećim licima na štetu banke, onda je to teško kršenje zakona i ona bi morala biti kažnjena. Takvim postupanjem, ona je namerno rušila ugled banke i njeno poslovanje, što sada može direktno utiče na spuštanje rejtinga i cene banke uoči najavljene prodaje državnog dela kapitala.

Vladimir Goati Ovde ima elemenata teškog krivičnog dela

Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati kaže da iznenađuje da je uprkos tako ozbiljnim optužbama Jelićeva na istoj poziciji:

foto: Dado Đilas

- U ovom slučaju nije dovoljna ostavka. Tužilaštvo je moralo da reaguje jer sve ukazuje da ima ozbiljnih elemenata krivičnog dela. Mora se pokrenuti postupak i utvrditi odgovornost.

EVO ŠTA SMO OTKRILI

1. Protiv Jelićeve podneta krivična prijava zbog sumnje da je zloupotrebom položaja trećim licima omogućavala da pribave korist na štetu banke. Šteta je najmanje 10 miliona evra. 2. Za vreme porodiljskog odsustva, Jelićeva je dolazila na posao i sednice IO iako je to u suprotnosti sa zakonom. Zbog ovih, ali i ostalih propusta, NBS je 2018. kaznila Komercijalnu banku sa 25 miliona dinara. 3. Iako ima platu od 8.250 evra (978.710 dinara), odlaskom na trudničko i porodiljsko, po zakonu, može da prima 250.000 dinara mesečno. UO banke 23. marta 2018, međutim, odlučuje da se njoj za vreme tog odsustva uplaćuje razlika od 728.710 dinara mesečno. Tako je tokom pet meseci primala pomenutih 978.710. Posle reakcije Ministarstva rada, rešeno je da ona vrati novac banci uplaćivan mimo zakona, što je za pet meseci koliko je to činjeno 3,6 miliona dinara. Ona to odbija. 4. Jelićeva je trenutno, prema našim saznanjima, organizator osnivanja novog sindikata u Komercijalnoj banci, nakon čega bi stupili u štrajk.

Imovinska karta Slađane Jelić * Prihodi: 8.250 evra mesečno (od 20. maja 2016) * Nekretnine: - stan, četvorosoban 170 m2 (kupovina) - stan, trosoban, 81,99 m2 (kupovina) - stan, jednosoban, 29 m2 (kupovina) - garaža, 12 m2 (kupovina) - garaža,12 m2 (kupovina) - garaža,12 m2 (kupovina) * Udeli u pravnom licu: "Samuk d. o. o." 10 odsto * Štedni ulozi: Ima

Biljana Bojić/Foto:Privatna arhiva

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja