DEI JE RUKA BILA OTKINUTA IZNAD LAKTA, BILA JE TO TRKA SA VREMENOM! Doktor Čedomir Vučetić otkriva kako je izgledao podvig lekara! OVO SU NOVI DETALJI
Foto: Promo KCS

Tim lekara sa kcs i vma izveli podvig

DEI JE RUKA BILA OTKINUTA IZNAD LAKTA, BILA JE TO TRKA SA VREMENOM! Doktor Čedomir Vučetić otkriva kako je izgledao podvig lekara! OVO SU NOVI DETALJI

Društvo -

"Dea Đurđević je imala izuzetno tešku povredu koja je bila veoma visoko iznad lakta, što je izuzetno nezahvalno za očuvanje ekstremiteta. Bilo je tu i čupanja i gnečenja i više povreda u dužem segmentu ruke. Imali smo trku sa vremenom, i povreda i operacija su bili na granici nemogućeg, ali uspeli smo! Narednih nekoliko dana su ključni da se njeno stanje stabilizuje i uđe u mirni tok, ali za sad je dobro"

Ovo za Kurir eksluzivno svedoči profesor doktor Čedomir Vučetić, načelnik Odeljenja za koštano-zglobne infekcije u Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS i mikrohirug koji je zajedno sa doktorom Markom Bumbaširevićem, operisao voditeljku Deu Đurđević, koja je povređena u izuzetno teškoj saobraćajno nesreći koja se desila u četvrtak ujutru, kada je na nju naleteo autobus i otkinuo joj ruku.

foto: Printscreen Instagram

Kada su amputacije u pitanju, oporavak umnogome zavisi od tipa povrede i rekonstrukcije koja je urađena. Recimo, kod oštro presečenih povreda, gde je ravan rez, to je vrlo zahvalno da se uradi i pun oporavak se dosta lakše postiže.

- Razlika između jedne takve povrede i ove je u tome što je ovde zona povrede vrlo široka i pokidani su živci i krvi sudovi. Te krvne sudove smo nadoknadili kalemima i venama sa noge, ali ostaje problem oporavka živaca, to je najslabija karika u ovom oporavku. Naravno, ona treba da prebrodi ove ključne periode da cirkulacija u ruci ostane stabilna, kakva i jeste za sada, treba da prođe jedno tri dana da se definitivno stabilizuje cirkulacija, posle ostaje da rekonstrukcija prođe bez infekcije, bez značajnije nekroze i odumiranja oštećenog tkiva. Nakon toga sledi oporavak koji će trajati više meseci, pa i duže. Pitanje je u kojoj meri može da se postigne pun oporavak, s obzirom na tip povrede - objasnio je profesor Čedomir Vučetić.

foto: Beta/Branislav Božić, Damir Dervišagić

Doktor Vučetić objašnjava da je velika sreća u nesreći bila što se nesreća dogodila pred samim vratima jedne bolnice i što su za vrlo kratko vreme uspeli da se okupe najeminentniji stručnjaci iz Kliničkog centra Srbije i Vojnomedicinske akademije.

- Ključno je bilo da se cirkulacija u ruci uspostavi u šest do osam sati što smo i uspeli! Operativni tok je bio regularan i tekao je prema planu, bez dodatnih komplikacija. Rano je još za bilo kakave prognoze, ali je situacija dobra za sada. Imati ekstremitet je ključna stvar, iako će oporavak sigurno biti dug i ruka će možda imati izvesna funkcionalna ograničenja - kaže Vučetić i objašnjava da je operacija trajala preko pet sati i da su se u svakom trenutku u sali nalazilo na desetine stručnjaka:

foto: Infografika

- Ima tu više aspekata, i tehnički aspekt ušivanja presečenih krvnih sudova i živci od kojih najviše zavisi krajnji ishod... Ali najveći probelm je predstavljala veoma visoka amputacija sa velikim oštećenjem tkiva od kojih se neke vide, a neki ne vide i tu je veoma važna procena lekara da se sve to pokrije i sanira. Tu je bilo ortopeda, plastičnih hirirga, vaskulakrnih hiriruga, anesteziologa, mikrohiurga i svi smo funakcionisali kao jedan. Ljudi ni ne mogu da zamisle koliko su te operacije komplikovane i koliko je to veliki posao, a ovo je bio jedan lep primer timskog rada.

foto: Printscreen

Čedomir Vučetić je profesor Medicinskog fakulteta i jedan od pionira mikrohirurgije u Srbiji. Pored bezbroj operacija koje je uradio, poznata je ona kada je 2017. godine spasio potpuno odsečenu šaku Katarini G. kojoj je šaku odsekla mašina na kojoj je radila. Pomoću posebnih lupa, konaca debljine vlasi kose, posebnih igala, dr Vucetic je zašivao i spajao deo po deo, dok nije izvršio replamtaciju šake.

Tok operacije

Pravili smo pokrete manje od milimetara

- Takve operacije su teške i fizički i psihički, ali niko od nas lekara ne razmišlja o tome, već nam je važno samo zdravlje pacijenata. Teško je fizički jer em se dugo traje, em vi pravite pokrete koji su manji od milimetara. Sa strane se ne vidi da se pomerate, jedino pod mikorskopom da je to pun pokret. Ipak uvek je zadovoljstvo kad sve prođe u najboljem redu - kaže dr Čedomir Vučetić za Kurir.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja