Skuplje mleko, hleb, alkohol...

Novi talas poskupljenja

Skuplje mleko, hleb, alkohol...

Društvo -
Mleko i mlečni proizvodi poskupeće od dva do pet procenata, suhomesnati proizvodi do 10 odsto, a neka alkoholna pića biće skuplja do pet odsto

BEOGRAD - Neke specijalne vrste hleba i peciva poskupeće naredne sedmice između pet i 11 procenata, nove cenovnike dobiti mleko i mlečni proizvodi, mesne prerađevine i alkoholna pića, rekli su trgovci, ali su na zelenim pijacama, zbog sve bogatije ponude sezonskog voća i povrća, cene znatno niže.

Mleko i mlečni proizvodi poskupeće od dva do pet procenata, suhomesnati proizvodi do 10 odsto, a neka alkoholna pića biće skuplja do pet odsto.

Kompanije koje su se odlučile da povećaju cene svojih proizvoda to pravdaju poskupljenjem sirovina i nestabilnim kursom dinara.

Na zelenim pijacama cene su znatno niže tako da su dinje i lubenice jeftinije i do 50 procenata nego u prvoj polovini jula. U prvoj polovini jula u trgovinama već su poskupeli slatkiši, konzervisano i smrznuto voće i povrće, smrznuta riba, kućna hemija i kozmetika.

Tokom juna sveže meso je poskupelo za više od 20 procenata što su proizvođači i klaničari pravdali skokom cene stočne hrane, rastom kursa evra i smanjenem ponude tovljenika na tržištu.

U prošlom mesecu poskupeli su i jestivo ulje, bezalkoholna pića, sokovi, cerealije, testenine.

Stručnjaci su ocenili da je kretanje kursa domaće valute prema evru glavni razlog poskupljenja.Narodna banka Srbije (NBS) saopštila da je međugodišnja inflacija u junu iznosila 5,5 odsto i da je njeno povećanje u najvećoj meri posledica mesečnog rasta cena hrane.Inflacija u junu je, na mesečnom nivou, iznosila 1,1 odsto.Prema proceni NBS, umereni rast međugodišnje inflacije će b iti nastavljen i u narednom periodu, pre svega po osnovu baznog efekta niskih mesečnih stopa sredinom prethodne godine, očekivanog rasta regulisanih cena i cena poljoprivrednih proizvoda.

U junu je u odnosu na maj, prema podacima Zavoda za statistiku, najveći rast cena zabeležen kod rekreacije i kulture - 3,3 odsto, nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja stana - 1,8 odsto, hrane i bezalkoholnih pića - 1,6 odsto, transporta - 1,4 odsto.

Rast cena u restoranima i hotelima je iznosio 0,8 odsto, kod troškova za stan, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva - 0,5 odsto, alkoholnih pića i duvana - 0,2 odsto, koliko je bilo povećanje i za odeću i obuću.

Cene ostalih proizvoda i usluga, prema statistici, nisu se bitnije menjale.Prosečno domaćinstvo u Srbiji na hranu potroši više od 40 odsto mesečnog primanja, a u zemljama Evropske unije manje od 18 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track