SRPSKI VOJNIK OSUMNJIČEN ZA SEKSUALNO ISKORIŠĆAVANJE: Mirovnjak pod istragom?
Foto: Profimedia

Istraga

SRPSKI VOJNIK OSUMNJIČEN ZA SEKSUALNO ISKORIŠĆAVANJE: Mirovnjak pod istragom?

Društvo -

Srpski pripadnik mirovne misije Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici osumnjičen je za seksualno iskorišćavanje, navodi se na sajtu UN na kojem se registruju ovakve prijave protiv pripadnika mirovnih misija, a prenosi portal Pištaljka.

- Ujedinjene nacije navode da je reč o prijavi koja je primljena u januaru, da je reč o jednoj navodnoj žrtvi i da se postupci protiv osumnjičenog vode i u okviru UN i u Srbiji. Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na pitanje Pištaljke da li se protiv tog pripadnika Vojske Srbije vode istraga i disciplinski postupak - navodi Pištaljka.

Vojska Srbije učestvuje u misiji Minuska od 2014. godine, a trenutno je tamo angažovano 75 njenih pripadnika.

Prema podacima UN, za poslednjih godinu dana u Centralnoafričkoj Republici zabeleženo je 20 slučajeva seksualnog nasilja koje su navodno počinili pripadnici mirovne misije, navodi ovaj sajt. Dodaje se da je o slučaju seksualnog iskorišćavanja za koje je osumnjičen srpski vojnik prvi izvestio nezavisni američki novinar Metju Li, koji godinama piše o zloupotrebama u UN. Pitanja o ovom slučaju uputili smo Ministarstvu odbrane, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Kurir.rs/ M. B.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track