UŽIVO SVEČANOST U PREDSEDNIŠTVU: Vučić odlikovao Borisova, Dikovića, Tozovca, Štefaneka, Zemunsku gimnaziju, Narodni muzej, posthumno akademika Jerotića (VIDEO)
Foto: Printscreen RTS

povodom dana državnosti

UŽIVO SVEČANOST U PREDSEDNIŠTVU: Vučić odlikovao Borisova, Dikovića, Tozovca, Štefaneka, Zemunsku gimnaziju, Narodni muzej, posthumno akademika Jerotića (VIDEO)

Društvo -

BEOGRAD - Povodom Sretenja, Dana državnosti i ustavnosti Srbije, predsednik Aleksandar Vučić odlikuje danas Sretenjskim ordenjem zaslužne pojedince i institucije u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije, a među laureatima, kako saznajemo, biće i Li Mančang, bivši ambasador Kine u Srbiji, kao i Bojko Borisov, premijer Bugarske.

1 / 29 Foto: Printscreen

U zdanju na Andrićevom vencu predsednik se jutros obratio zvanicama, a svečanost je počela izvođenjem himne Bože pravde.

Predsednik je na samom početku podsetio na važnost praznika Sretenje, na Prvi srpski ustanak, Karađorđa i Sretenji ustav i poručio da nam je u ovo vreme pre svega potrebna Karađorđeva hrabrost, te mudrost i domišljatost Miloša Obrenovića.

Vučić izjavio je danas da su država i društvo pred velikim izazovom, ali da su centralne vrednosti kojima se vlast rukovodi sloboda, mir, ravnopravnost, a više od svega ljubav prema Srbiji.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Danas nam je više nego ikada potrebna Karađordjeva hrabrosti i odlučnost, ali možda i više od toga Miloševa pamet i mudrost, hrabrost da ne podlegnemo brojnim pritiscima spolja i odbranimo pravo na opstanak našeg naroda, ali imudrost da donesemo važne odluke za budućnost Srbije. Zato je potrebno da baštinimo ono najbolje kako od vožda Karađorđa tako od velikog knjaza Miloša Obrenovića", rekao je Vučić na svečanosti povodom Dana državnosti na kojoj je 60 pojedinaca i institucija dobilo odlikovanja.

On je kazao da su odlikovani svojim radom i požrtvovanošću neizmerno doprinelida Srbija postane bolja i uspešnija i modernija i posebno zahvalio inostranim laureatima, medju kojima je i premijer Bugarske Bojko Borisov, što su širili ugled Srbije daleko van njenih granica.

"Odlikovanja koja primate su nagrade i zahvalnost za vaša dela, ali i velika obaveza za koju ćete verujem imati snage da je nosite u budućnosti", rekao je Vučić.

On je kazao da su na današnji dan pre 215 godina ustanici krenuli za slobodu predvođeni Karađorđem i da je to bio početak dugog i napornog puta koji je imao za cilj slobodu, mir i ravnopravnost i izgradnju moderne uspešne srpske države.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"U proteklih 215 godina stvorili smo tu državu, a bili smo ne malo puta saplitani, kočeni, unazadjeni, a pokušavali su i da nas unište, nekada su to činili naši neprijatelji, a nekada smo to i sami činili", kazao je predsednik Srbije.

On je naveo da su vrednosti kojima su ustanici vodjeni našle u prvom Ustavu Srbije kojim je ukinut feudalizam, garantova sloboda i zauzdana apsolutistička vlast na kratko, ali dovoljno da se nastavi borba za modernu Srbiju i da se pokaze svima u celom svetu da "sunce slobode snažno sija nad našom zemljom" On je dodao da se na tom putu Srbija i danas nalazi.

Svečanosti je prisustvovao premijer Bugarske Bojko Borisov kome je predsednik uručio prestižno odlikovanje. Borisov se zahvalio i svim građanima Srbije čestitao praznik i poručio da ih sve služi zdravlje i sreća, kao i da ih Bog sačuva.

foto: Printscreen

On je rekao da je ovo velika čast za njega, zatim je pozdravio evropski put Srbije i poručio da će Bugarska učiniti sve najbolje za svog suseda Srbiju.

Zatim su se ređala odlikovanja za Narodni muzej, Poljoprivredni fakultet, OŠ Kralj Petar Prvi, Zemunsku gimnaziju, Narodno pozorište Toša Jovanović, pozorište Hristo Botev iz Dimitrovgrada, Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo iz Kotora, odeljenje agencije BIA, ansambl Stanislav Binički, hor i orkestar RTS, Vojno-tehnički institut, slikara Miloša Šobajića, pevača Jordana Nikolića, generala Ljubišu Dikovića...

foto: RTS Printscreen

... profesora Gideona Grajfa...

foto: RTS Printscreen

... poznatog hirurga-ginekologa Milana Milenkovića sa instituta "Karolinska" u Stokholmu, koji je prvi u Srbiji izvršio operaciju presađivanja materice sa sestre na sestru bliznakinju koja je potom rodila zdravog sina Lazara.

foto: RTS Printscreen

... zatim profesora i bivšeg ambasadora Darka Tanaskovića...

foto: RTS Printscreen

i nekadašnjeg rektora Slobodana Unkovića.

foto: RTS Printscreen

pevača Predraga Živkovića Tozovca...

foto: RTS Printscreen

... modnog kreatora Aleksandra Joksimovića čije su modele nosile svetske princeze i Jovanka Broz...

foto: RTS Printscreen

... sportiste među kojima i zlatnog Davora Štefaneka, osvajača olimpijskog zlata u rvanju i predsednika Sportskog saveza Srbije.

foto: Printscreen/RTS

... Milorada Jurkovića poznatijeg kao stolara Mileta...

foto: RTS Printscreen

... bivšeg ambasadora NR Kine Lija Mančanga i mnoge druge strane građane zaslužne za boljitak i napredak Srbije.

Među odlikovanima su i policajac Miloš Milošević i vatrogasac Nemanja Radosavljević - heroje koji nisu mislili na svoje živote spasavajući tuđe.

foto: RTS Printscreen
foto: Printscreen/RTS

Jednim od najviših državnih ordena posthumno je odlikovan i preminuli akademik Vladeta Jerotić.

Među istaknutim laureatima su i glumac Mihailo Miša Janketić.

(Kurir.rs/Foto: TV Pink/RTS printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track