OBELEŽAVAMO SVETOG SIMEONA BOGOPRIMCA: Kurir danas poklanja IKONU U ZLATOTISKU S MOLITVOM
Foto: Kurir

OBELEŽAVAMO SVETOG SIMEONA BOGOPRIMCA: Kurir danas poklanja IKONU U ZLATOTISKU S MOLITVOM

Društvo -

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva, juče, 16. februara, proslavili su praznik posvećen Svetom Simeonu Bogoprimcu. Kurir danas poklanja ikonu u zlatotisku s molitvom.

Simeon Pravedni ili Simeon Bogoprimac je hrišćanski svetitelj. U vreme misirskog cara Ptolemeja Filadelfa izabran je kao jedan od sedamdesetorice kojima je bio poveren posao prevođenja Biblije sa jevrejskog na grčki jezik.

Kada su prevodili proroka Isaiju, došli su do proročanstva: "Evo djeva će zatrudneti i rodiće sina", on se zbuni, pa uze nož da izbriše reč "djeva" i zameni je sa rečju "devojka", i tako i prevede na grčki.

Ali u tom trenutku javi se Simeonu anđeo Božji i odvrati ga od njegove namere, objasnivši mu da je proročanstvo istinito i da piše baš onako kako treba. Još mu je rekao i da neće umreti dok ne vidi Mesiju rođenog od device.

Kada je Djeva Marija donela Isusa u jerusalimski hram, Duh Božji je to javio Simeonu, koji je tada bio već veoma star. Simeon brzo ode u hram i u hramu odmah prepozna i Djevu i sina po svetlosti koja je zračila oko njihovih glava kao oreol.

Radostan starac uze Hrista u ruke i zamoli Boga: „Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po reči svojoj; jer videše oči moje spasenje Tvoje.“ Tu se zadesila i Sveta Ana, koja je i sama prepoznala Isusa i to objavila svima. Ani je tada bilo osamdeset četiri godine. Nedugo potom, Sveti Simeon je preminuo.

foto: Kurir

(Promo - tekst / Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track