RODITELJI TVRDE DA SU PREVARENI! NASAMARILI UČENIKE: Upisali medicinu, dobili ocene IT smera
Foto: Shutterstock

Ovo ima samo u Srbiji

RODITELJI TVRDE DA SU PREVARENI! NASAMARILI UČENIKE: Upisali medicinu, dobili ocene IT smera

Društvo -

Prevara U privatnoj IT gimnaziji držana su predavanja za medicinare bez akreditacije, a đacima je na ceduljama ispisan uspeh u prvom polugodištu, tvrdi Nenad Mirčetić

Privatna IT gimnazija u Kragujevcu držala je predavanja za medicinski smer bez akreditacije, dok su roditelje mesecima lagali da će problem biti rešen.

Na kraju prvog polugodišta ispostavilo se da tu nisu čista posla - đaci su dobili ocene na običnom parčetu papira sa pečatom škole! Ove tvrdnje izneo je za Kurir Nenad Mirčetić, čiji je sin prošle godine u septembru upisao ovu školu, odnosno školu "Sveti Arhangel", koja spada pod IT gimnaziju.

foto: Privatna Arhiva

Kako kaže, mesec dana pre upisa na internetu je objavljen oglas da škola ima medicinski smer i akreditaciju. Međutim, ispostavilo se da je u pitanju laž, deca su izgubila pola godine, a roditelji novac. - Kada smo došli da upišemo dete, rečeno nam je da imaju problema sa akreditacijom i da će to srediti do decembra, ali da moramo da potpišemo ugovor sa IT gimnazijom za smer za administratora računarskih mreža, a da će deca ići na nastavu medicinske škole. Deca su slušala predavanja iz anatomije, zdravstvene nege, prve pomoći - priča Mirčetić.

foto: Privatna Arhiva

On objašnjava da je shvatio da je u pitanju velika prevara kada je usledila dodela knjižica na kraju prvog polugodišta. Tada je i odlučio da dete ispiše iz škole. - Dobili su knjižice tog IT smera, a na posebnom papiriću dobili su ocene iz anatomije i zdravstvene nege uz potpis razrednog starešine i pečat IT gimnazije. Ne znam kako su upisane ocene za IT smer, s obzirom na to da deca nisu pohađala te časove! Znam da se troje učenika ispisalo zbog ovoga, a veliko pitanje je koliko dece je prevareno - još uvek je u šoku naš sagovornik.

foto: Privatna Arhiva

On ističe da se žalio republičkom prosvetnom inspektoru, kao i Ministarstvu prosvete, ali da još uvek nije dobio odgovor. - Roditelji su prevareni da potpišu ugovor IT smera, ali se škola prevarila što je lupila pečat i dala te ocene iz predmeta medicinskog smera. Verovatno su dali knjižice da bi mogli da se vade, ali šta će ti predmeti na papiru u IT sektoru ako deca ne idu u medicinsku školu. To je cirkus šta rade. Lagali su nas, obećali su da će dobiti akreditaciju! Mene novac ne zanima, želim da im stanem na put i da druga deca ne preživljavaju ono što je moje doživelo. Sin ne zna gde se nalazi, prebacili smo ga u drugu školu i sada toliko uči jer sve mora da nadoknadi. To što oni rade jeste uništavanje dece! Nisam mogao da verujem da tako mogu da izmanipulišu i da to rade u 21. veku. Tu ima elemenata krivičnog dela, moj advokat je juče predmet poslao tužilaštvu.

Brojke 100 evra iznosi mesečna rata u školi 3 učenika su se ispisala ovih dana

Ministarstvo prosvete Nadzor je u toku

Iz Ministarstva prosvete navode za Kurir da je Sektor za inspekcijske poslove dobio predstavku roditelja u vezi sa radom pomenute škole: - Predstavka je prosleđena na postupanje republičkom inspektoru u Kragujevcu, zajedno sa zahtevom za verifikacuju medicinske škole. Čim bude izvršen nadzor i kada budemo dobili izveštaj, moći ćemo da govorimo o daljim koracima.

Direktorka Jelena Rašković Ne postoje nepravilnosti

foto: BIRN

Direktorka IT gimnazije Jelena Rašković nije odgovarala na naše pozive i poruke, a prethodno je za BIRN izjavila da "ne postoji redovna nastava za medicinsku školu koja nije akreditovana". Na pitanje u vezi sa učenicima koji su želeli da upišu obećani medicinski smer, pomenula je da su "upisani za administratore", kao i da đaci mogu da slušaju različita predavanja, pa i anatomiju i zdravstvenu negu. Onda je promenila priču i navela da to nije medicinska škola i da deca ne mogu da slušaju medicinske predmete. Raškovićeva se nada da će akreditaciju dobiti do početka naredne školske godine. Kada su u pitanju ocene na papiru, kaže da to služi kao informacija roditeljima, a kada je upitana za pečat, rekla je da je došlo do greške i da to nema veze sa IT gimnazijom, kao i da nepravilnost ne postoji.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva, BIRN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track