SRBI NIKAD NEĆE ZABORAVITI KAPETANA RICUDISA, GRČKOG HEROJA KOJI JE 1999 ZAGRMEO: Vratite brod u luku, neću da ratujem protiv pravoslavne braće!(VIDEO)
Foto: Printscreen

rizikovao svoj život i karijeru

SRBI NIKAD NEĆE ZABORAVITI KAPETANA RICUDISA, GRČKOG HEROJA KOJI JE 1999 ZAGRMEO: Vratite brod u luku, neću da ratujem protiv pravoslavne braće!(VIDEO)

Društvo -

Marinos Ricudis, koji je 1999. godine bio kapetan broda "Temistoklis", odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju SR Jugoslavije i umesto da zaplovi u Jadransko more naredio je da se brod vrati nazad u luku. Zbog tog naređenja je ražalovan i otpušten iz vojne mornarice.

foto: Fonet/SPC

Posle tog herojskog dela, sudilo mu se pred devet sudova, ali je odluka o prekidu njegove karijere u mornarici doneta za jedan dan. Osim toga, osuđen je na uslovnu kaznu od dve i po godine zatvora. Hrabri kapetan od tada radi na jahtama.

Ricudis je odlikovan i ordenom Svetog cara Konstantina od Srpske pravoslavne crkve.

- Bio je fantastičan osećaj doneti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Izuzetno sam ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu. To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture. Veoma sam srećan što sam našao prijatelje u Srbiji i što delimo zajednička sećanja - rekao je Marinos ranije za srpske medije.

Građani Srbije su mu se još jednom zahvalili oslikavanjem murala sa njegovim likom i zastavama Grčke i Srbije u Dunavskoj ulici na Dorćolu i to upravo na njegov rođendan.

- Grafit u Beogradu. Moj rođendanski poklon. Predivan je. Hvala svim mojim srpskim prijateljima. Grčka - Srbija bliže nego ikada - napisao je Ricudis na svom Fejsbuk profilu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track