SVE TEŽE I TEŽE DO VOZAČKE I VOLANA: Od 3. aprila novi stroži propisi, početnički staž od 2 do čak 4 godine!
Foto: Youtube Printscreen

još novih ograničenja

SVE TEŽE I TEŽE DO VOZAČKE I VOLANA: Od 3. aprila novi stroži propisi, početnički staž od 2 do čak 4 godine!

Društvo -

To u praksi znači da će i osoba od na primer 35 godina morati da dve godine "usavršava znanje" po strogim propisima, do sticanja "prave" dozvole za vožnju

BEOGRAD - Ko stekne vozačku dozvolu posle 3. aprila moraće da pregura najmanje dve a najviše četiri godine sa statusom početnika i poštuje brojna ograničenja koja propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije.

Naime, ako posle ovog datuma sa 18 godina neko položi vozački, dobija probnu vozačku dozvolu koju možete da zamenite tek sa navršenom 21 godinom ili posle dve godine "sticanja iskustva", pišu Novosti.

foto: AP/Ilustracija

To u praksi znači da će i osoba od na primer 35 godina morati da dve godine "usavršava znanje" po strogim propisima, do sticanja "prave" dozvole za vožnju.

"Prema ranijem zakonu, probna vozačka dozvola je važila godinu" dana, objašnjava Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije.

Po članu 182 ZOBS, vozač s probnom vozačkom dozvolom može da upravlja vozilom samo uz prisustvo osobe koja ima najmanje pet godina vozačkog iskustva.

foto: Youtube Printscreen

Pri tome, u vozilu ne smeju da budu više od tri osobe, računajući u "supervizora" uz čije prisustvo jedino sme da vozi. Ovo se odnosi samo na maloletnike. Stariji od 21 godine, moći će da voze i sami.

Ipak, automobil za čijim upravljačem se nalaze ne sme da ima više od 80 kilovata, pri čemu ne sme da se nalazi u saobraćaju između 23 časa i 6.00 ujutro, i to važi za sve.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track