IZVRŠITELJI IZBACUJU VOJU NA ULICU NA NJEGOV 30. ROĐENDAN: Njegova porodica tu živi od 1936! SAD HOĆE DA IH ISELE! (FOTO)
Foto: Espreso

STRAŠNO

IZVRŠITELJI IZBACUJU VOJU NA ULICU NA NJEGOV 30. ROĐENDAN: Njegova porodica tu živi od 1936! SAD HOĆE DA IH ISELE! (FOTO)

Društvo -

Izvršiteljka iseljava porodicu Vuksanović na osnovu presude za kako Vojislav kaže, nepostojeći objekat, "jer kuća koja je bila predmet spora ne postoji od 2000. godine"

U poslednjih nekoliko nedelja ekipa Espresa pratila je aktivnosti Združene akcije Krov nad glavom i izveštavala sa pokušaja iseljenja, koja su sprečavali aktivisti ove organizacije.

U sredu, 20. marta je trideseti rođendan jednom od aktivista Krova, Vojislavu Vuksanoviću, a za isti dan je i zakazano iseljenje njegove porodice iz doma u kom porodica živi od 1936. godine od strane izvršiteljke koja je u 7 sati ujutru pokušala da iseli devedesetogodišnju Maru Džanković iz Sarajevske ulice pre nekoliko nedelja.

foto: Espreso

Izvršiteljka iseljava porodicu Vuksanović na osnovu presude za kako Vojislav kaže, nepostojeći objekat, "jer kuća koja je bila predmet spora ne postoji od 2000. godine".

Na istoj lokaciji Vuksanovići su podigli, novi objekat nakon što je sudski veštak građevinske struke utvrdio da je kuća dotrajala, trošna i nebezbedna za život stanara.

Snežana Vuksanović, majka Vojislava Vuksanovića kaže za Espreso kako je kuća u kojoj su živeli sagrađena još 1928. godine.

Već početkom devedesetih je postalo nemoguće u njoj normalno živeti. Kada je Vojislav imao dve godine vodili smo ga u bolnicu usled trovanja ugljen-monoksidom nakon što je dim počeo da se vraća u kuću, zbog dotrajalih odžaka. Nakon toga smo prešli na električno grejanje, ali je i to često bilo problematično zbog loših instalacija i gašenja struje u kišnom periodu, jer je krov propuštao na mnogo mesta. Jedne godine su se zapalile instalacije, pa smo usred noći morali da odnesemo decu i da prespavamo kod komšija dok su vatrogasci intervenisali. Iz tog razloga smo se odlučili na sanaciju kuće, ali se prilikom adaptacije krova i zidova ceo objekat urušio o čemu i postoji veštačenje sa lica mesta, jedan majstor je sa celim štokom od prozora pao na leđa, jer se ceo prozor odvojio od zida, tvrdi ona.

Naime, na toj adresi postoje dve kuće, a tako je bio i ranije. Tokom tridesetih godina prošlog veka u jednoj je živela vlasnica, a drugu je izdavala precima Snežane Vuksanović.

foto: Espreso

Kako nam je Vojislav objasnio, nakon njene smrti nije bilo direktnih naslednika, a raspolaganje objektom je preuzela GO Savski venac, koja je kasnije Snežaninom dedi dodelila i stanarsko pravo.

Snežana živi na toj adresi od kada se rodila 1966. godine, kao i njena deca. Država ceo život Snežanu i njenu porodicu tretira kao vlasnike i oni plaćaju sve dažbine i poreze na imovinu svo ovo vreme. Nekoliko puta u toku prethodnih decenija Vuksanovići su se žalili gradskom stambenom da je objekat nebezbedan za život i da je neophodna sanacija. Obzirom da niko nije reagovao Vuksanovići su bili prinuđeni da sami ulože novac u svoj dom.

Nepunih godinu dana nakon podizanja novog objekta, a nakon 70 godina nepojavljivanja, pojavili su se naslednici pokojne vlanice i zahtevali da se nov objekat dodeli njima i tada počinju sudski procesi.

foto: Espreso

Kako Vojislav ističe, presuda je doneta na osnovu starih imovinskih odnosa i uz zanemarivanje nove situacije na terenu i činjenice da kuća, koja je bila predmet spora ne postoji sada već 20 godina.

Iseljenje porodice Vuksanović se izvodi na osnovu adrese na kojoj se kuća nalazi, što je poseban problem jer na toj adresi ima više objekata, pa je iz tog razloga bivša izvršiteljka i stopirala izvršenje dok se ne okončaju novi sudski procesi, koji su pokrenuti u međuvremenu to jest dok se ne utvrde vlasnički odnosi na novom objektu.

foto: Espreso

Vojislav napominje kako se poveriocima nije dopala ova odluka pa su odlučili da promene izvršitelja.

Izvršiteljka je prvo stopirala ovo izvršenje zbog komplikovanog činjeničnog stanja i suđenja koji su u toku, kao i zbog protivljenja GO Savski venac koja je takođe jedan od suvlasnika, ostali su privatna lica. Nakon što se to desilo, čekali smo pravosnažne sudske presude vezane za ovaj slučaj. Posle takve odluke izvršiteljke, poverioci su nas zvali na pregovore i doveli investitira, koji je nudio da se iselimo za sumu od 10.000 evra. Ovi pregovori se nikada nisu dovršili, jer smo otkrili da je osoba koja se predstavila kao investitor više puta osuđivana u Crnoj Gori vezano za različita krivična dela, pa smo prestali da odgovaramo na pozive tog čoveka. Tada dobijamo zaključak gde se predmet ustupa drugoj izvršiteljki koja potpuno ignoriše sve odluke bivše izvršiteljke, kao i naše prigovore za otklanjanje nepravilnosti, jer su nam stručnjaci sugerisali da nije moguće izvršiti samo na osnovu adrese, bez bilo kakvih dodatnih detalja. Naš zahtev za ottklanjanje nepravilnosti je sada poslat sudu, a to ne zadržava izvršenje.

Vuksanovići tvrde da ovu presudu nije moguće izvršiti iz više razloga. Prvi je taj što nije moguće identifikovati šta je predmet izvršenja, jer se na toj adresi nalaze dve kuće sa 3 stambene jedinice, a u presudi, kao i u zaključku izvršitelja se navodi da je predmet izvršenja kuća na toj adresi, ne stoji koja od dve, niti u kojoj meri i koliko je stambenih jedinica obuhvaćeno. Takođe, objekat u kom oni žive je nov i sagrađen je 2000. godine, a ceo proces se vodio oko one kuće iz 1928., a postoji i veštačenje sudskog veštaka građevinske struke u kom se navodi da se ne može identifikovati predmet izvršenja, to jest nova kuća sa objektom iz presude.

Kurir sport/Espreso

Foto: Stefan Kojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track