DA LI GA SE SEĆATE? OVO JE GRČKI KAPETAN KOJI JE ODBIO DA BOMBARDUJE SRBIJU: Nije hteo da ubija pravoslavnu braću, a onda je zbog toga PROŠAO PAKAO! A evo šta misli o Srbima (VIDEO)
Foto: Printscreen

da se ne zaboravi

DA LI GA SE SEĆATE? OVO JE GRČKI KAPETAN KOJI JE ODBIO DA BOMBARDUJE SRBIJU: Nije hteo da ubija pravoslavnu braću, a onda je zbog toga PROŠAO PAKAO! A evo šta misli o Srbima (VIDEO)

Društvo -

"Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod", rekao je pre 20. godina Grk Marinos Ricudis, kapetan broda grčke ratne mornarice i to u vreme NATO bombardovanja.

On se tada oglušio o naređenje i vratio brod u luku, a time je počela i njegova lična životna agonija.

foto: Beta/Milan Obradović

Grčka je tokom bombardovanja bila deo NATO alijanse, ali iz političkih razloga nije učestvovala u vazdušnim napadima, međutim grčka mornarica je dobila naređenje da uplovi u Jadran.

Sa druge strane, tu je bio Marinos, koji se suprotstavio naređenjima, i tada kao kapetan broda "Temistoklis" i potporučnik ratne mornarice, odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju Jugoslavije i umesto da krene na naš narod, vratio je brod nazad u luku.

Iako su mnogi grčki mornari stali uz njega, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora. Pritvorom se nisu završile njegove nedaće – suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe.

Kada su mu prvi put iz Srbije ponudili da mu bude dodeljen orden, kapetan je odbio i rekao da on nije uradio ništa toliko veliko, kao i da on nije bio hrabar, "hrabar je bio vaš narod koji je protiv svih vodio borbu bez ikakvih šansi.”

Ipak, u januaru prošle godine mu je sveti arhijerejski sinod SPC dodelio orden svetog cara Konstantina, "zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu, odbijajući da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

Tada se Marinos na svom Fejsbuk profilu obratio svojoj srpskoj braći ovim rečima:

"U Srbiji su mi mnogi rekli da mi je narod zahvalan na svemu. Nisam u stanju da shvatim o čemu se radi, niti da iskažem svoja osećanja, ali sam svestan činjenice da mi je ovo najveće priznanje koje sam ikada dobio. Nema sumnje da je ovo priznanje jedno od najvećih koje svaka duhovna osoba može da dobije. Nisam ni sanjao da ću ovo jednom dobiti, priznanje od cele nacije pravoslavne tradicije i hrabre prošlosti. Srbija nisu samo ljudi i zgrade već i sveci, kraljevi, sveti manastiri, zastava, borbe bez ikakvih šansi, hrabri vojnici koji su ginuli tokom borbi, kultura, literatura i sve u njihovoj civilizaciji", napisao je grčki kapetan.

Podsetimo, bombardovanje Srbije trajalo je 77 dana, poginulo je najmanje 2.500 ljudi, a procenjeno je da je materijalna šteta između 30 i čak 100 milijardi dolara.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track