PONOVO SE USRED BEOGRADA ČULA PESMA KOJU JE PEVALA SRBIJA TOKOM NATO AGRESIJE! Svako ko pamti bombardovanje zna njene stihove... VOLIMO TE OTADŽBINO NAŠA (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook

da se ne zaboravi

PONOVO SE USRED BEOGRADA ČULA PESMA KOJU JE PEVALA SRBIJA TOKOM NATO AGRESIJE! Svako ko pamti bombardovanje zna njene stihove... VOLIMO TE OTADŽBINO NAŠA (VIDEO)

Društvo -

Volimo te otadžbino naša je pesma koju je komponovao Rade Radivojević 1997. godine. Vokale su u originalu pevali Leontina Vukomanović i Milan Šćepović uz pratnju Umetničkog ansambla Vojske Jugoslavije.

Bila je veoma slušana u Srbiji tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavij

Posle duže vremena ona je izvedena na koncertu u Narodnom pozorištu. Izveli su je Ekstra Nena i Žarko Danučo.

Ispraćena je dugim aplauzom svih prisutnih u nacionalnom teatru.

Inače po rečima kompozitora Radeta Radivojevića, nakon što je posle raspada SFRJ „Vojska ostala bez znamenja, bez himne i svega onoga što jedna takva institucija mora da ima“, njega su 1997. godine izabrali da napravi dve pesme za proslavu Dana Vojske.

Pored ove, komponovao je i pesmu Zemlja se srcem brani. Naručioci su hteli da to izvode operski pevači, ali ih je kompozitor ubedio da „ako treba da se sluša po kasarnama i na vojnim priredbama, to mora da pevaju mladi ljudi“.

Tako je došlo do toga da pesmu otpevaju Leontina Vukomanović i Milan Šćepović.

"Kako je došlo do toga da se u vreme bombardovanja ta pesma emituje kao nešto što u narodu treba da očuva duh, ni danas ne znam. Znam da je neko pronašao taj zapis baš u to vreme, i nije bilo ni TV stanice ni radija koji to nije puštao više puta u toku jednog sata. E, kada je to počelo da se emituje i na političkim skupovima, sve je već bilo van moje kontrole", rekao je svojevremeno Rade Radivojević.

Kurir.rs/Foto: Printscreen Sputnjik

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track