MK Group i ove godine na čelu srpskog agrara
Foto: Promo

MK Group i ove godine na čelu srpskog agrara

Društvo -

Prema godišnjem izveštaju „Žita Srbije“ ukupan izvoz žitarica i uljarica tokom 2018. godine iznosi 2,9 miliona tona. Članice MK Group, na čelu sa kompanijom Agroglobe, zajedno izvoze više od 500.000 tona i ujedno, čine najvećeg izvoznika ovih sirovina u Srbiji.

Kada je u pitanju najzastupljenija ratarska kultura – kukuruz, u ukupnom izvozu u Srbiji učestvuje 195 kompanija, među kojima Agroglobe, koja sa ostalim članicama MK Group , izvozi 239,138 tona ove žitarice. Najveća količina kukuruza iz Srbije otišla je u Rumuniju, a za njom, najveći uvoznici su Bosna i Hercegovina, kao i Italija.

Tokom 2018. godine najveći uvoznici soje iz Srbije bili su Rusija, Nemačka i Rumunija. Gotovo trećinu ukupnog izvoza od 70.078 tona ove uljarice obezbedile su MK Group članice.

Godina za nama je rekordna po pitanju izvoza pšenice - čak 1.202.317 tone. MK Group, sa svojim članicama je u samom vrhu pšeničnih izvoznika, sa zajedničkim izvozom od gotovo 200,000 tona u zemlje regiona, ali i u Rumuniju, Austriju i Italiju.

Pored izvoza sirovina, MK Group prednjači i po pitanju izvoza gotovih proizvoda od pšenice. Izvoz brašna Srbije tokom 2018. godine, iznosio je 176.112 tona. Od 98 izvoznika iz naše zemlje, lidersku poziciju, sa više od 22.000 tona drži Žito Bačka Kula koja takođe posluje u okviru MK Group sistema.

Agroglobe ove godine proslavlja jubilej - 15 godina postojanja, tokom kojih je izrastao u jednog od najvećih izvozno orijentisanih firmi iz domena agro poslovanja“, rekao je Božidar Kostić. „Ponosan sam na ostvarene rezultate. Posebno sam zadovoljan što nismo ostvarili samo najveći izvoz sirovina već i gotovih proizvoda. Ovakva izvozna strategija nije značajna samo za našu grupaciju već i za celu državu koja na ovaj način generiše veći BDP“, istakao direktor Agroglobe koji posluje u sastavu MK Group.

Kukuruz i pšenica predstavljaju samo deo useva Agrarne divizije MK Group, koja samostalno obrađuje više od 15 različitih useva na 27.000 hektara zemlje.

(MK Group)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track