Katar Zemlja ČUDA

KURIR U PRESTONICI NAJBOGATIJE ZEMLJE NA SVETU: Svetsko graditeljsko čudo Doha! Evo šta pripremaju za MUNDIJAL 2022! Ostaćete bez daha!

Društvo -

Da ste pre samo 30 godina posetili prestonicu Katara Dohu, zgrada hotela "Šeraton" bila bi jedino čime bi se oni pohvalili. Danas, Doha je grad koji ima na stotine nebodera od kojih zastaje dah, a Katar je zemlja s najvećim BDP na svetu. U četiri reči - najbogatija zemlja na svetu!

foto: Kurir

Ekipa Kurira imala je priliku da provede nekoliko dana u Dohi i da se uveri da je za svega tri decenije praktično ni iz čega napravljeno graditeljsko čudo. Organizacijom Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, kako kažu, planiraju da nadmaše sve prethodne Mundijale!

foto: Profimedia

Vizija šeika Hamida

Domaćini objašnjavaju da vlada Katara svoju sadašnjost duguje viziji koji je postavio Emir Hamid bin Kalifa Abdulah el Tani, vladar koji je na presto došao državnim udarom bez krvi 1995, svrgnuvši s vlasti svog oca Kalifu bin Hamida. S vlasti se povukao 2013. u korist sina Tamina.

Katar svoje bogatstvo crpi pre svega iz ogromnih zaliha gasa, najvećih posle Rusije i Irana, čija je eksploatacija omogućila da su praktično svi Katarci, njih oko 240.000, milioneri! Čitava zemlja, inače, ima nešto više od dva miliona stanovnika, od kojih većinu čine stranci.

foto: Kurir

Idiličan život u ovoj zemlji Persijskog zaliva prekinut je 2013, kad su joj Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat uveli sankcije zbog navodnih bliskih veza sa Iranom, ali i, kako su naveli, finansiranja terorizma. U ministarstvu spoljnih poslova Katara ističu da je ironično da Saudijci upiru prstom u njih kad je reč o terorizmu, ali da je Katar uvek spreman da razgovara jer je, kako kažu, najveći problem izazvan blokadom kršenje ljudskih prava i razdvajanje čitavih porodica.

foto: Profimedia

U ministarstvu spoljnih poslova Katara ističu da je ironično da Saudijska Arabija upire prstom u njih kad je reč o terorizmu, ali da je Katar uvek spreman da razgovara jer je, kako kažu, najveći problem izazvan blokadom kršenje ljudskih prava i razdvajanje čitavi porodica, pošto im je zabranjeno da idu u zemlje koje su uvele blokadu. Za razliku od njih, u katarskom ministarstvu spoljnih poslova tvrde da su vrata stanovnicima Saudijske Arabije, EAU, Bahreina i Egipta otvorena.

- U jednom danu Saudijska Arabija prekinula je izvoz osnovnih životnih namirnica u Katar. Ali blokada nam je, s druge strane, otvorila druge mogućnosti, tako da naša proizvodnja mleka trenutno zadovoljava 90 procenata domaćeg tržišta, a do kraja godine očekujemo i izvoz - ističu zvaničnici katarske vlade.

foto: Kurir

Ponosni na muzej

Osim ulaganja u infrastrukturu, ulažu u kulturu i obrazovanje. U Dohi je nedavno otvoren nacionalni muzej koji svojom jedinstvenošću i originalnošću pleni. Osim muzeja, tu je i nacionalna biblioteka u kojoj je napravljen kompjuterski softver za vraćanje knjiga na mesto. U okviru fondacije Katar nalazi se sedam univerziteta, od kojih je šest svetskih.

Pored muzeja, tu je i nacionalna biblioteka u kojoj je napravljen kompjuterski softver za vraćanje knjiga na mesto. U okviru fondacije Katar nalaze se sedam univerziteta, od kojih je šest svetskih - Džordžtaun, Nortvestern, Teksas AiM, Kornel, Virdžinija Komonvelt i HEC Pariz. U 2018. godini na ovim univerzitetima diplomiraće 779 studenata i 66 nacija. Predstavnici fondacije su ponosni na činjenicu da su 65 odsto studenata žene.

foto: Kurir

Medijski gigant AL DŽAZIRA PROZOR U SVET

Čim je došao na vlast, Hamad bin Abdulah el Tani je 1996. sa 150 miliona dolara finansirao osnivanje televizije Al Džazira, koja je postala najveći izvor informacija na arapskom jeziku, a zatim i na engleskom, kao i Al Džazira Balkan, koja ima svoja predstavništva u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu. Delegacija novinara s Balkana imala je priliku da razgovara s menadžmentom televizijske stanice, koji kaže da je, bez obzira na to što je finansira vlada Katara, ova TV potpuno nezavisna u svom radu.

Pripreme za Svetski kup SEDAM STADIONA I METRO

Za potrebe Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine gradi se sedam stadiona, od kojih je najveći Lusail, gde će se igrati finale. Organizatori kao prednost navode da će najveća razdaljina između stadiona biti svega 55 kilometara, a svi oni će biti povezani i metroom, koji se gradi.

Povlastice STRUJA BESPLATNA, NEMA POREZA

Iskorišćavanje energetskih izvora započelo je četrdesetih godina, a pre toga stanovnici Katara živeli su od ribolova i vađenja bisera. Katar raspolaže trećim po veličini svetskim rezervama prirodnog gasa, a zalihe nafte su 15 milijardi barela. Obrazovanje je besplatno, kao i zdravstvena zaštita. Poslovi su garantovani, kao i stanovanje. Voda i struja su besplatni. U Kataru ne postoji porez - ne plaćaju ga ni stranci.

1 / 22 Foto: Kurir

(Kurir.rs / Sandra Mališić / Foto:Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track