SRBIJO, REAGUJ! Ova devojčica ima SAMO 18 godina, dobitnica je brojnih nagrada, bavi se aktivizmom i dobila je poziv sa SORBONE, ali joj je za školovanje potreban novac o kojem može samo da SANJA!
Foto: Facebook

SRBIJO, REAGUJ! Ova devojčica ima SAMO 18 godina, dobitnica je brojnih nagrada, bavi se aktivizmom i dobila je poziv sa SORBONE, ali joj je za školovanje potreban novac o kojem može samo da SANJA!

Društvo -

U moru ljudskih priča prepunih raznih problema, na koje svakodnevno nailazimo, nismo mogli a da ne primetimo i priču, 18-godišnje Isidore Lazić koja bi, vrlo lako, mogla da preraste u sudbinu.

"Čudno je kako je malo potrebno da budemo srećni, i još čudnije: kako često nam baš to malo nedostaje", rekao je još davno mudri Ivo Andrić.

Danas je za sreću, na žalost, novac najčešće presudan faktor. Upravo je to slučaj učenice gimnazije, Isidore Lazić, čiji status vam prenosimo u celosti:

PRIČA ISIDORE LAZIĆ UČENICE GIMNAZIJE I BUDUĆE STUDNETKINJE NA SORBONI:

Ja sam Isidora, imam 18 godina i završavam gimnaziju u Beogradu, dvojezični francuski smer. Studije u Parizu su moj celoživotni san i cilj. Sa 12 godina sam samoinicijativno odlučila da promenim školu da bih se školovala na francuskom u "Ribnikaru", u tom uzrastu sam osvojila prvo mesto na takmičenju Pesma frankofonije i državni Frankofoni diktat u konkurenciji studenata francuskog. Dvostruka sam pobednica državnog takmičenja iz francuskog jezika u kategoriji izvornih govornika, iako sam u životu provela pet dana u Francuskoj. Pored toga sam borac za ljudska prava, potpredsednica organizacije "Balkanac" koja neguje dobre odnose u regionu, bavim se volonterizmom već 6 godina... Bila sam Đak generacije i Vukovac tokom celog školovanja. Diplome i nagrade koje sam osvojila u poslednjih deset godina na republičkim i međunarodnim takmičenjima iz jezika (srpski, engleski, francuski, latinski), matematike, hemije, klavira, pevanja, debate i drugih oblasti sam pokušala da rasporedim i slikam za vas, ali nisu sve stale na ovaj sto.

Pre par nedelja sam saznala da sam primljena za studije filozofije na Sorboni (Paris 4), što je bio moj životni san. Međutim, Sorbona se od ove godine plaća za srpske studente. Posle nekoliko desetina generacija naših studenata koje su se školovale na Sorboni besplatno, baš ove godine kada ja upisujem se polisa promenila i ja bih studije trebalo da platim 10 500 €. Meni je ova cifra potpuno nedostižna. Moja porodica je četvoročlana, sa prosečnim srpskim primanjima. Naša država ne pruža podršku vrednim i ambicioznim studentima, a Francuska nas traži samo kada već završimo fakultet. Stipendija za osnovne studije nema dakle ni od Francuske ni od Srbije, dok socijalne službe i fondacije u Francuskoj zahtevaju da stipendista ima ili državljanstvo EU ili francusku maturu. Studenti kao ja su besprizorno diskriminisani u ovakvom francuskom sistemu.

Primala sam samo negativne odgovore za bilo kakvu pomoć, na desetine do sad... Od donacija pojedinaca, vas, u ovom trenutku sve zavisi! Vama pišem jer verujem da ovo niko ne može bolje razumeti od vas, dobra volja naših ljudi mi je poslednja nada. Ako ne uspem da skupim novac do upisa, sve ove godine rada, truda i pripreme će pasti u vodu.

Isidora je priložila i fotografiju na kojoj je samo deo njenih dostignuća

foto: Facebook

Nadamo se da će svako, ko je u mogućnosti, pomoći, jer naše malo nekome često znači mnogo.

(Kurir.rs/Facebook/Foto: Facebook/Isidora Lazić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track