ALARMANTNE PROGNOZE METEOROLOGA: Srbiji prete tornada i bujične poplave
Foto: Printscreen Youtube

Varljivo leto

ALARMANTNE PROGNOZE METEOROLOGA: Srbiji prete tornada i bujične poplave

Društvo -

Nestabilno Opasne oluje prete području od Grčke do Srbije, Rumunije i Bugarske, ali i delovima Jadrana, nevreme će doneti veliki broj munja

Ako ste mislili da će vreme u junu, julu i avgustu biti lepše nego u maju, da ćete se brčkati na bazenima i kupalištima i uživati ispijajući hladne napitke, prevarili ste se. Prognoze za predstojeće leto nisu baš tako sjajne - prete nam tornada!

I dok će veći deo Evrope ovog leta zahvatiti opasni toplotni talasi, jugoistočnu Evropu i Balkan, ali i Srbiju, očekuju jake oluje, bujične poplave i tornada. Meteorološki servis Aku veder je u svojoj prognozi za nadolazeće leto objavio da većem delu Balkana prete učestale jake grmljavinske oluje, a da to naročito važi za područje Dalmacije i južne delove kopnene Hrvatske.

foto: Youtube/Printscreen

Toplotni talas i na Balkanu

- Iako delovi Balkana neće biti imuni na toplotne talase, ekstremne vrućine biće ograničene. Opasne oluje prete području od Grčke do Srbije, Rumunije i Bugarske, ali i delovima Jadrana - navodi se u prognozi ovog meteorološkog servisa. Dodaje se da se jake oluje očekuju najviše tokom poslepodnevnih i večernjih sati. - Ove oluje će doneti velik broj munja, bujične poplave, kao i orkanske vetrove i grad. Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada - upozoravaju meteorolozi Aku vedera. Oni ističu da će najveću opasnost doneti orkanski vetrovi, grad i bujične poplave.

foto: Printscreen/YouTube

Tornado nije ništa novo

Meteorolog Veder tu ambele Đorđe Đurić kaže da je još uvek rano govoriti o preciznoj prognozi. - Ovako nestabilno vreme će se nastaviti delom i u junu, ali bi temperature bile više. U principu, takva je naša klima, i maj i jun su meseci sa najviše padavina, kada su česti i grmljavinski pljuskovi. Leto ne bi trebalo da bude toplo kao što je bilo 2012, 2015. i 2017. godine - kaže Đurić. Dodaje da ne možemo sad reći da li će biti tornada i bujičnih poplava, ali da to nije nešto što se nije događalo ranije. - Bolje da čekamo pouzdanije prognoze, bar desetak dana unapred. Tornado nije ništa novo, bilo ih je u prošlosti, imali smo u Jagodini, Pančevu, Somboru, kod nas se zovu tromba i oni su manjih dimenzija u odnosu na one u Americi - navodi Đurić.

Brojke 35 tropskih dana bilo je 1848. godine 27 vrelih dana bilo je 2017. godine 25 dana sa temperaturom iznad 35 stepeni bilo je 2015. godine

Oblačno s kišom Narednih dana pljuskovi

I danas ponesite kišobrane sa sobom ukoliko izlazite iz domova, jer se i danas očekuje slično vreme kao juče - promenljivo oblačno, mestimično s kišom, a posle podne i uveče sa ređom pojavom pljuskova s grmljavinom. Najniža temperatura biće od osam do 15 stepeni, a najviša od 19 do 23. Narednih dana takođe se očekuje promenljivo oblačno, s kišom i pljuskovima s grmljavinom, a više padavina očekuje se početkom naredne sedmice. Samo u subotu i nedelju veći deo dana pretežno sunčano.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja