Najnovije vesti

KRAJ AFERE KOJU JE RAZOTKRIO KURIR: Uhapšen  alavi direktor Đuro Đurović!
Foto: Dado Đilas

Pravda

KRAJ AFERE KOJU JE RAZOTKRIO KURIR: Uhapšen alavi direktor Đuro Đurović!

Društvo

Dolijao... Bivši direktor Beogradske poslovne škole lišen slobode jer je nezakonito strpao sebi u džep čak 2,2 miliona dinara, potvrdila je policija

Bivši direktor Beogradske poslovne škole (BPŠ) Đuro Đurović, čije je mnogobrojne afere razotkrio upravo naš list, uhapšen je juče zbog nezakonitog prisvajanja čak 2,2 miliona dinara!

 

foto: MUP

Policija je uhapsila i Dragana Jeremića, nekadašnjeg predsednika Saveta BPŠ. Dvojac je lišen slobode po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

 

Sukob interesa

 

- Oni su osumnjičeni da su u periodu od kraja februara do sredine marta 2017. iskoristili svoj službeni položaj, tako što je D. J. doneo odluku o nagrađivanju Đ. Đ. koja je suprotna odluci Saveta Beogradske poslovne škole. Na osnovu ove odluke, osumnjičeni Đ. Đ. je potom protivpravno prisvojio iznos od 2.240.353 dinara, a na štetu Beogradske poslovne škole - navodi se u saopštenju policije.

 

Iz MUP dodaju da je osumnjičenima određeno zadržavanje do 48 sati, kao i da će uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu.

 

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je postupak protiv direktora BPŠ nakon niza tekstova u Kuriru u kojima smo otkrili da je Đurović sam sebi dodelio mesečna primanja od 1.300.000 dinara, ali i da je zaposlio na mestu asistenta, a zatim i profesora svog sina Slobodana s platom od 375.000 dinara. Upravo je zbog tog sukoba interesa Agencija za borbu protiv korupcije još u decembru 2017. objavila zvaničnu preporuku da se Đurović razreši s ove javne funkcije. Ni to nije sve, jer je Đurović hteo sam sebe da nagradi sa 32.000.000 dinara ili 264.000 evra.

 

Čak 37 mućki

 

Kurir je otkrio da su u BPŠ zaposleni i srodnici visokih državnih funkcionera, ali i da je direktor donirao 2.300.000 dinara s računa BPŠ kako bi se pilotima Vojske Srbije kupile „rej ban“ naočare. Pisali smo i o tome da se u Đurovićeve mahinacije uverilo i Ministarstvo prosvete u internoj reviziji BPŠ u martu. Tada je utvrđeno da ne samo da je upisivao studente u ogranke BPŠ u Sremskoj Mitrovici, Novoj Varoši i Čačku, koji nemaju dozvolu za rad, već da je svoj rad i rad drugih profesora u ovim centrima tokom 2016. naplatio 33.400.000 dinara ili 282.000 evra. U ovom izveštaju, među 37 nepravilnosti u radu ove visokoškolske ustanove, nalazi se nenamensko trošenje sredstava, neosnovano sticanje prihoda, kršenje pravila o javnosti u radu, kršenje odredbi Zakona o radu, ali i preporuka Vlade Srbije.

 

Nakon objavljivanja afera koje je otkrio Kurir, Vlada je smenila Đurovića sa čelne pozicije u BPŠ 2. avgusta 2018.

 

              DANIMA SMO PISALI O MUĆKAMA ĐUROVIĆA

 

foto: Kurir

 

Pritisak na medije

TUŽIO KURIR I TRAŽIO MILION DINARA ODŠTETE


Đuro Đurović privatno je tužio urednika i novinarku Kurira za seriju tekstova o njemu u julu prošle godine nakon kojih je smenjen s mesta direktora BPŠ. Tražio je odštetu od čak milion dinara.

foto: Marina Lopičić


Mladen Šarčević, ministar prosvete

OVO JE DOKAZ DA JE PRAVDA DOSTIŽNA


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, na čiji predlog je Vlada Srbije razrešila dužnosti direktora Đuru Đurovića, prokomentarisao je za Kurir hapšenje bivšeg direktora BPŠ i rekao da je pravda dostižna.

- Mene je Đuro Đurović i privatno tužio. Verovao sam u državne organe, a ovo je dobar primer da pravda postoji. Dali smo sve što smo imali od materijala policiji i tužilaštvu - istakao je Šarčević za naš list.

 

                     

 

 

foto: Kurir

 

 

 

DANAS POKLON U KURIRU! NAJPOPULARNIJI SVETSKI MAGAZINI: Elle, Cosmopolitan, Lepa i srećna, Men’s health, Sensa ili National Geographic

 

foto: Promo

Dnevne novine Kurir danas svakom čitaocu poklanjaju po jedan primerak nekih od najpopularnijih svetskih magazina.

 

Izaberite Kurir sa magazinom koji želite: Elle, Cosmopolitan, Lepa i srećna, Men’s health, Sensa ili National Geographic.

 

Čitajte KURIR!

 

Kurir.rs/S. Đorđević - M. Branković/Foto: Dado Đilas

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...