VREME NAS UBIJA, A JEDAN VIRUS POSEBNO UGROŽAVA MALIŠANE! Roditelji, oprez i obratite pažnju na simptome ovog, ni najmanje naivnog, stomačnog virusa
Foto: Marina Lopičić

žale se i stari i mladi i zdravi i bolesni

VREME NAS UBIJA, A JEDAN VIRUS POSEBNO UGROŽAVA MALIŠANE! Roditelji, oprez i obratite pažnju na simptome ovog, ni najmanje naivnog, stomačnog virusa

Društvo -

Stomačni virus već više od dve nedelje zadaje muke mališanima, a najviše problema imaju mali Beograđani.

Lekari kažu da roditelji treba da budu na oprezu, jer virus nije nimalo naivan. Međutim, aktuelne su i druge tegobe.

"Reč je o rotavirusu koji traje od pet do sedam dana. Deca dolaze sa simptomima povraćanja i dijareje", objašnjava pedijatar Dejan Jonev iz Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukarici.

foto: Profimedia

Problem sa ovakvom vrstom virusa je što dete tokom perioda oporavka gubi na kilaži, zbog nemogućnosti da uzima hranu.

Takođe, Jonev ukazuje na to da je u ovom delu godine veći rizik od krpelja i alergija, jer je trenutno aktuelna njihova sezona.

Sve više povreda u kući

Pored pedijatara, zbog velike vlažnosti i visokih temperatura, više posla imaju i hitne službe. Najviše pacijenata je među hroničnim bolesnicima.

"Najviše se javljaju srčani bolesnici, oni koji imaju probleme sa dijabetesom i hipertenzijom. Ljudi moraju da budu veoma pažljivi i da se striktno pridržavaju terapije"., kažu lekari i upozoravaju i na sve veći broj povreda tokom kućnih radova.

Provetravanje domova je obavezno, u jutarnjim i večernjim satima

"Ovo vreme ne odgovara nikome, pa ni potpuno zdravima. Em je toplo, em je veoma vlažno. Veoma je opasn", kažu lekari hitne službe.

Kako da pomognete sebi

Lekari imaju i čitav spisak saveta kako "pregurati" ove tropske dane.

- Treba nositi laku odeću, šešire, piti dovoljno tečnosti, poneti flašicu vode kada idete u šetnju. Idealno bi bilo ne izlaziti napolje posle 10 sati, u najtoplijem delu dana. Šetnju možete ostaviti za večernje časov", preporučuju lekari, uz obavezno lakše obroke.

Glavobolje i stomačni problemi

I Nišlije su se proteklih dana uglavnom žalile na glavobolje, alergije, ujede insekata i stomačne probleme. Lekari kažu da nije ništa neuobičajeno za ovo doba godine, i napominju da su kod dece sada najčešće respiratorne infekcije, koje su praćene povišenom temperaturom.

U toku prethodne noći Hitnoj pomoći u Nišu javilo se 218 pacijenata.

"Javljali su se onkološki pacijenti, neurološki i psihijatrijski. Kod dece se javlja povišena temperatura, respiratorne infekcije i ujedi insekat", kažu u Hitnoj pomoći.

foto: Profimedia

Lekari apeluju na roditelje da povedu računa kada se deca igraju po parkovima i zelenim površinama zbog ujeda insekata.

U Domu zdravlja u Subotici kažu da trenutno nema nijedne epidemije, niti pacijenti imaju stomačne ili druge viruse.

"Eventualno bude jedan pacijent u toku dana sa stomačnim ili drugim tegobama koje su uzrokovane virusim", kažu u DZ Subotica. Slična situacija kao u Subotici je i u Novom Sadu, Kragujevcu i Užicu.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track