DANAS JE DUHOVSKI PONEDELJAK! ispoštujte OVAJ običaj i SAČUVAJTE DOM OD ZLIH SILA! Evo šta nikako NE SMETE da radite u kući!
Foto: Printscreen

Veliki praznik

DANAS JE DUHOVSKI PONEDELJAK! ispoštujte OVAJ običaj i SAČUVAJTE DOM OD ZLIH SILA! Evo šta nikako NE SMETE da radite u kući!

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju drugi dan jednog od najvećih praznika koji znamo kao Duhovi, Trojica ili Silazak Svetog duha na apostole.

Duhovi, Trojica, Silazak Svetog duha na apostole je praznik koji predstavlja rođendan hrišćanske crkve, a slavi se 50. dan posle Vaskrsa, pa se zove i Pedesetnica.

Posle Hristovog vaznesenja učenici su ostali u Jerusalimu i u jednoj sobi na Sionu često su se okupljali i zajedno se molili Bogu očekujući s nestrpljenjem obećanoga Utešitelja, Duha Svetoga, koji od Oca ishodi.

foto: Printscreen

Mesto Jude Iskariotskog među dvanaestoricom, kockom je bilo popunjeno mesto - Matijom. Na Pedesetnicu svi su bili zajedno, kad huka ispuni svu kuću i pokazaše se ognjeni jezici koji se spustiše na svakog od apostola. Izašavši na krov od kuće, progovorili su i propovedali okupljenom narodu jezicima koje do tada nisu znali, tako da su ih svi okupljeni, čak i inoverni, razumeli. Tri hiljade ljudi na ovaj dan poverovalo je propovedi apostola i krstilo se.

Ovaj dan se smatra danom rođenja Crkve Hristove.

Kako su na praznik Pedesetnice Jevreji, znači i apostoli u onu Pedesetnicu, ukrašavali svoje kuće granjem, cvećem i travom podsećajući se na vreme kad su posle ropstva lutali sa Mojsijem po pustinji i živeli u kolibama od granja i lišća, i danas se na praznik Silaska Svetog duha na apostole pravoslavne crkve ispunjavaju travom i cvećem od koga se pletu venčići.

Narodna verovanja na ovaj dan su različita u različitim krajevima Srbije, međutim ima nekih koja se "poklapaju". Veruje se, naime, da će one devojke koje se umiju vodom u kojoj je stajalo cveće od kojeg se pletu venčići, preko cele godine imati čisto i belo lice.

Muškarci, pak koji od devojke budu darivani venčićem, prema narodnom verovanju u istočnoj Srbiji, godinu će završiti kao mladoženje. Na drugi dan Duhova nipošto ništa u kući ne sme da se obavlja od težih poslova, niti sa iglom, jer se ovakvo ponašanje smatra nepoštovanjem apostola i svetaca i ne obraćanjem pažnje na njihove reči.

U zapadnoj Srbiji, pak, običaj je da se na ovaj dan ukućani sete preminulih u toj godini i prirede im simboličnu trpezu kako bi sačuvali dom od zlih sila!

Duhovi se praznuju tri dana.

Dva dana ranije, pre Duhova, na groblju se održavaju takozvane otvorene zadušnice. Veruje se da se u tom periodu “otvaraju” grobovi i da se može razgovarati sa mrtvima. Običaj je i da se na samoj humci poslužuje hrana (panaija) za dušu umrlog.

foto: Printscreen

Kurir.rs/Foto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track