Najnovije vesti

PRAVNICI SAGLASNI: Ruka Svetog Jovana Krstitelja i mošti Svetog Vasilija Čudotvorca na Ostrogu NE MOGU BITI DRŽAVNA IMOVINA CRNE GORE!
Foto: Shutterstock

jasan stav

PRAVNICI SAGLASNI: Ruka Svetog Jovana Krstitelja i mošti Svetog Vasilija Čudotvorca na Ostrogu NE MOGU BITI DRŽAVNA IMOVINA CRNE GORE!

Društvo

Ruka Svetog Jovana Krstitelja, koja se čuva na Cetinju, i mošti Svetog Vasilija Čudotvorca na Ostrogu, ne mogu biti državna imovina Crne Gore, tvrde pravnici.

 

Advokat Ivan Simić kaže da je crkvena imovina neprikosnovena, kao i svaka druga imovina, pa oduzimanje objekata Crkve donošenjem zakona u Crnoj Gori predstavlja pravno nasilje, kakvo je već vidjeno u Hrvatskoj, koja je nizom uredaba i zakona praktično otela imovinu pravnih lica iz Srbije, prenosi "Politika".

 

"Iako imovina Crkve ima sasvim posebnu duhovnu, istorijsku i nacionalnu vrednost, ona se u ovoj situaciji mora braniti najpre s pravnog stanovišta, kao imovina koja pripada pravnom licu - SPC", kaže Simić.

 

On ukazuje da je i mitropolit Amfilohije u Podgorici istakao pravni argument - dokument iz 1919. u kome stoji da su tada svi hramovi u Crnoj Gori, osim jedne kapele, pripadali Crkvi.

 

"Kao neko ko nije verski ali jeste pravni fanatik, moram da naglasim da manastiri i crkve u Crnoj Gori nikako ne mogu da postanu državna imovina. Crkva je odvojena od države, a u pravnom saobraćaju predstavlja posebno pravno lice, sa svojom imovinom", objašnjava Simić.

 

Restitucija je preduslov za pripadnost društvu koje temelji evropske vrednosti, pa je neshvatljivo da danas jedna država, koja teži tim vrednostima, ima planove za novi krug konfiskacije, rekao je Simić na nedavno održanom savetovanju pravnika u Budvi.

 

On je to izjavio samo nekoliko dana pre nego što je u Crnoj Gori utvrđen predlog zakona o slobodi veroispovesti kojim će svi verski objekti "biti prepoznati kao državna imovina" ako su pripadali državi pre 1918. godine.

 

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...