Najnovije vesti

CELA SRBIJA U CRVENOM ZBOG VEOMA OPASNOG ZRAČENJA, DANAS JE NAJGORE: Od petka nam stižu pakleni dani (FOTO)
Foto: Nebojša Mandić, Printscreen RHMZ

izbegavati direktno izlaganje suncu

CELA SRBIJA U CRVENOM ZBOG VEOMA OPASNOG ZRAČENJA, DANAS JE NAJGORE: Od petka nam stižu pakleni dani (FOTO)

Društvo

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je za danas crveno upozorenje u celoj Srbiji na opasnost od ultraljubičastog zračenja.

Indeks UV zračenja gotovo u celoj Srbiji je u kategoroji veoma opasna pojava i označena brojem osam, od maksimalnih 11.

 

I sutra će u većem delu Srbije prognozirane vrednosti UV zračenja biti u kategoriji veoma opasne pojave, dok će na teritoriji Beograda, severnobanatskog, južnobačkog, sremskog, kolubarskog, podunavskog i braničevskog okruga biti u kategoriji opasne pojave.

 

foto: Printscreen RHMZ

 

Pri ovim uslovima pored dugotrajnog štetnog uticaja na oči, kožu i imuni sistem, kratkoročno nezaštićena koža može biti oštećena i usled opekotina, navodi RHMZ.

 

Zbog toga treba preduzeti sve mere zaštite - izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova, skloniti se u hladovinu, koristiti odgovarajuću odeću, šešire, naočari i zaštitnu kremu.

 

Prema prognozi RHMZ, u Srbiji će sutra, iznad većeg dela zemlje, biti pretežno sunčano, samo na krajnjem severu pre podne i sredinom dana umereno oblačno uz mogućnost slabe, kratkotrajne kiše. Posle podne na jugozapadu, a krajem dana i tokom noći i na severu i zapadu uz povećanje oblačnosti ponegde sa kratkotrajnom kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Najniža temperatura od 11 do 17 stepeni Celzijusa, a najvisa od 27 do 30.

 

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 25. jula, u petak će biti promenljivo oblačno ujutro i pre podne na severu, a posle podne u planinskim predelima ponegde kratkotrajna kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

 

Do kraja perioda pretežno sunčano, uz lokalni razvoj oblačnosti i retkom pojavom pljuskova sa grmljavinom uglavnom u brdsko-planinskim predalima, a u ponedeljak i u ostalim predelima.

 

Tokom celog perioda temperatura oko i malo iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...