IVANIŠEVIĆEV DEDA JE BIO ČETNIK! Pisao je pismo Draži Mihailoviću!
Foto: Printscreen, Profimedia

SENZACIONALNO

IVANIŠEVIĆEV DEDA JE BIO ČETNIK! Pisao je pismo Draži Mihailoviću!

Društvo -

Radovan Ivanišević, deda proslavljenog hrvatskog tenisera Gorana Ivaniševića (47), koji je nedavno bio trener Novaka Đokovića na Vimbldonu, bio je četnički kapetan prve klase i načelnik štaba u Splitu za vreme Drugog svetskog rata, ekskluzivno otkriva Kurir!

Ovo dokazuje i pismo koje je Ivanišević stariji poslao generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću 23. oktobra 1942. godine, po nalogu čuvenog četničkog vojvode Ilije Trifunovića Birčanina, tada komandanta oblasti Dalmacije, Like, Korduna i Primorja.

goran ivanišević
goran ivaniševićfoto: Profimedia

Za kralja i otadžbinu

- Moj komandant, vojvoda Trifunović Birčanin, čije se zdravlje iznenada pogoršalo do te mere da se svakog trenutka može očekivati i ono najgore, u nemogućnosti da Vas obavesti o jednom važnom događaju koji se odigrao u toku 22. ovog meseca, naredio mi je da ja to učinim. Komandant ovdašnjeg 18. italijanskog armijskog korpusa general Spigo zamolio je vojvodu da ga poseti kako bi izgladili nastale incidente. Vojvoda, mada teško bolestan, odlazi na razgovor - piše Ivanišević, koji je bio i lično prisutan na sastanku Birčanina i Spiga, i dodaje:

draža mihailović
draža mihailovićfoto: Printscreen

- Komandant je bio doneo čvrstu odluku da im otvoreno i u lice kaže sve šta misli, što je i učinio. Uzdržavao se ipak da prekine dosadašnju kolaboraciju pre nego što Vi to naredite, a da bi dobio na vremenu dok čeka Vaš odgovor, on je prividno i privremeno likvidirao zategnute odnose. Ležeći, slabim glasom, rekao mi je: „Obavestite, gospodine, ministra o sastanku i zamolite ga da mi objasni da li da prekinem ili nastavim kolaboraciju“ - navodi se u Ivaniševićevom izveštaju Draži koja se završava rečima: „S verom u Boga, za kralja i otadžbinu“. Pismo je pisao iz Splita, u kome je rođen i Goran Ivanišević.

istoričar kosta nikolić
istoričar kosta nikolićfoto: Beta/Nenad Petrović

Legendarni komandant

Istoričar i vrsni poznavalac Jugoslovenske vojske u otadžbini Kosta Nikolić podseća da je Draža Mihailović 11. januara 1942. proglašen ministrom vojnim u vladi Jugoslavije u emigraciji, pa da je samim tim ovo pismo upućeno upravo Draži.

- Split je tada bio u italijanskim rukama i nije bio u sastavu ustaške NDH, u tom gradu je bila izrazito jugoslovenska priča. Legendarni četnički komandant Ilija Birčanin sklonio se u Split, gde je napravio organizaciju koja je bila uključena u pokret Draže Mihailovića, bila je to jedna antifašistička koalicija. Cilj te organizacije je bio da se iskoristi otvoreno neprijateljstvo Italije prema službenom Zagrebu. Birčanin je oko sebe okupio Jugoslovene, patriote, tu je bilo najviše Srba, ali je bilo i Hrvata. Oni su bili u sastavu Jugoslovenske vojske u otadžbini, a centar tog starog jugoslovenstva bio je upravo Split - kaže Nikolić i dodaje da se Birčanin razboleo i 3. februara 1943. preminuo upravo u Splitu.

Goran Ivanišević do zaključenja ovog broja nije odgovarao na pozive i poruke novinara Kurira na broj poznat redakciji.

Darko Trifunović IVANIŠEVIĆU TO TREBA DA SLUŽI NA ČAST

Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović objašnjava da je centar četničkog ravnogorskog pokreta bio upravo u Splitu, kao i da su četnici bili elitna jedinica vojske Kraljevine Jugoslavije.

darko trifunović
darko trifunovićfoto: Dragana Udovičić

- Ne radi se o bradatim, neočešljanjim ljudima s krvavim očima, kako su filmovi kasnije pokušavali da ih predstave. Četnički oficiri su bili najobrazovaniji, oni su ostali i pomagali stanovništvu. To je velika pohvala i čast Ivaniševiću što mu je deda služio kao kapetan prve klase! Podsetiću da je Draža Mihailović bio i nosilac Srebrne zvezde, najvećeg odlikovanja u Americi, koju mu je dodelio predsednik SAD Hari Truman - kaže Trifunović za Kurir.

Kurir.rs/Jelena Pronić Foto: Profimedia, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track