ON JE POREKLOM IZ SRBIJE, A AMERIKA ĆE MU VEČNO BITI ZAHVALNA! Kada je usledio poziv za pomoć, Vučelić nije oklevao!
Foto: Printscreen/Facebook

50 godina od sletanja čoveka na mesec

ON JE POREKLOM IZ SRBIJE, A AMERIKA ĆE MU VEČNO BITI ZAHVALNA! Kada je usledio poziv za pomoć, Vučelić nije oklevao!

Društvo -

Poslednji živi član Apolo 11 tima srpskog porekla, David Vujić, održao je predavanje na Mašinskom fakultetu u Beogradu na kom je govorio o doprinosu naučnika srpskog porekla misiji koja je poslala čoveka na Mesec.

„Vlada Sjedinjenih Američkih Država i NASA, izvođači, podizvođači, dobavljači i enženjeri potrošili su 25 milijardi dolara – današnjih 120 milijardi na Apolo program", rekao je Vujić novinarima uoči predavanja.

U subotu, 20. jula, navršava se 50 godina od kako je Nil Armstrong napravio „mali korak za čoveka, ali veliki skok za čovečanstvo", a u timu od 400.000 ljudi koji je radio na misiji Apola 11 bila su sedmorica članova srpskog porekla, od kojih je Vujić jedini i dalje živ.

Najpoznatiji iz takozvane „srpske sedmorke" je Milojko „Majk" Vučelić, projektni menadžer u NASA tokom misije Apola 11, ali i Apola 13, kada je izbio kvar na letelici a Vučelić primio poruku od astronauta Džeka Svigerta: „Hjustone, imali smo problem ovde".

„Majk je bio odgovoran za to što su se (astronauti) bezbedno vratili nazad", rekao je Vujić na predavanju.

Za ovaj podvig Vučelić je odlikovan Predsedničkom medaljom slobode, najvišim američkim civilnim odlikovanjem.

Ostali naučnici srpskog porekla su inženjeri Miloš Šurbatović, Slavoljub „Sem" Vujić, Danilo Bojić, Petar Galović i Pol Dujić.

David Vujić, čiji roditelji su emigrirali u SAD pre Prvog svetskog rata, bio je zadužen za odnose s javnošću. U Srbiju je došao u okviru programa vlade SAD „Vi ste svet", a povodom 50. godišnjice sletanja čoveka na mesec 1969. godine.

On je na predavanju u Mašinskom fakultetu ispričao kako je „sedmorka" učila astronaute i kolege srpskim frazama, pa je tako Kanađanin Oven Mejnard, jedan od dizajnera lunarnog modula, uvek psovao na srpskom.

Vujić je opisao kako je misija Apolo 11 sprovedena, počevši od toga da je mobilni transporter nadimka "mehaničko čudovište", kakav se inače koristi u građevinarstvu, preneo raketu sa astronautima do piste sa koje je uzletela.

Tim među kojima su bili i stručnjaci srpskog porekla dizajnirao je zaštitu Apolo letelice kako se ne bi dezintegrisala po ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu.

Tokom dugog rada na misiji i pripreme za let, inženjeri su se upoznali i sprijateljili sa trojicom astronauta - Nilom Armstrongom, Bazom Oldrinom i Majklom Kolinsom.

"Imao sam zadovoljstvo da upoznam svu trojicu", rekao je David Vujić.

On je dodao da sadašnja administracija SAD planira da ponovo pošalje čoveka na Mesec u narednih pet do sedam godina, čak i da se razmatra izgradnja svemirske stanice na Zemljinom satelitu.

Upitan kako odgovara onima koji poriču da je čovek ikada sleteo na Mesec, Vujić u šali kaže da je sve snimljeno u Diznilendu.

„Ja uživam da prepričavam priču o (astronautu) Bazu Oldrinu, koji je hodao po Mesecu. Kad su ga pitali isto pitanje udario je tipa u lice i rekao da, sleteli smo na Mesec", rekao je Vujić.

Kurir.rs/Nova Ekonomija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track