EKSKLUZIVNO! NEOBIČNA PRIČA O RAVNOGORCU RADOVANU IZ SPLITA: Deda Gorana Ivaniševića ne samo da je bio četnik blizak Draži Mihailoviću već je nosio i počasnu titulu četničkog vojvode!
Foto: Printscreen, Profimedia

Istorija

EKSKLUZIVNO! NEOBIČNA PRIČA O RAVNOGORCU RADOVANU IZ SPLITA: Deda Gorana Ivaniševića ne samo da je bio četnik blizak Draži Mihailoviću već je nosio i počasnu titulu četničkog vojvode!

Društvo -

Radovan Ivanišević, deda najpoznatijeg hrvatskog tenisera svih vremena Gorana Ivaniševića, koji je trenirao i Novaka Đokovića na nedavnom turniru u Vimbldonu, ne samo da je bio četnik blizak vođi Ravnogorskog pokreta generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću već je nosio i počasnu titulu četničkog vojvode!

Kako je Kurir ekskluzivno otkrio, Ivanišević stariji bio je četnički kapetan prve klase i načelnik štaba u Splitu za vreme Drugog svetskog rata, a jedan od dokaza za to je i pismo koje je deda hrvatskog sportiste poslao Draži Mihailoviću 23. oktobra 1942. godine, po nalogu čuvenog Ilije Trifunovića Birčanina, tada komandanta oblasti Dalmacije, Like, Korduna i Primorja.

foto: Privatna arhiva

I ne samo to! Pre svoje smrti u Splitu, najstariji četnički vojvoda Birčanin dodelio je Radovanu titulu vojvode dinarskog!

Ozbiljna titula Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović objašnjava za Kurir da se u slučaju Ivaniševića bez dileme radilo o oficiru visokog ranga.

- To su tada bile ozbiljne titule, iznad generalskih, koje su u vojsci Kraljevine Jugoslavije dodeljivane za velike zasluge u odbrani zemlje i pred narodom. U vreme nakon 1946. godine došlo je do satanizacije regularne vojske Kraljevine od strane novih vlasti. Trebalo je izjednačiti zločine SS Sandžak divizije i ustaške zločine i kao idealno im se učinilo da u isti koš stave četnike i zločinačke skupine u okviru Trećeg rajha. Partizanska propaganda je o četnicima stvarala iskrivljenu sliku, a zapravo su njihove zasluge ogromne - kaže Trifunović.

Po Čičinom nalogu U Drugom svetskom ratu, ovu titulu dodeljivao je vojvoda Birčanin po nalogu Draže Mihailovića, koji je lično birao vojvode iz Srbije. Vojvode u Bosni, Lici i Dalmaciji je birao Birčanin, ali je slao njihova imena Draži na verifikaciju. Ta titula, ustanovljena još u 19. veku, dodeljivana je za zasluge u odbrani srpskog naroda, a može je dati isključivo ili sam kralj, ili "stariji po činu vojvoda".

foto: Profimedia

Titulu četničkog vojvode u Srbiji, između ostalih, kroz istoriju su nosili: oficiri Konstantin Milovanović - Kosta Pećanac, Brana Jovanović, istoričar Ljubomir Kovačević, komandant Dobrovoljačkog odreda na Solunskom frontu vojvoda Vuk Popović, vođa Topličkog ustanka Kosta Vojinović Kosovac, komandant Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikola Kalabić, komandant Dinarske četničke divizije Momčilo Đujić, političari Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić.

Na broj dostupan redakciji teniser Goran Ivanišević se ni juče nije javljao.

Zakletva četničkog vojvode: Sve za srpstvo - srpstvo ni za šta!

"Ja (ime i prezime), zaklinjem se svemogućim Bogom da ću svagda i u svim prilikama biti veran, svom dušom odan i poslušan srpskom narodu i da ću i životom i čašću zastupati njegove interese. Nikada neću izneveriti, niti se poniziti pred onima koji rade protiv interesa srpskog roda po cenu života i časti. Dato vojvodstvo braniću i svagda poštovati. Sve za srpstvo - srpstvo ni za šta! S verom u Boga, za kralja i otadžbinu!"

O Goranu Ivaniševiću:

- Rođen u Splitu 13. septembra 1971. godine, od majke Gorane i oca Srđana, a ima i stariju sestru Srđanu - Profesionalno je počeo da se bavi tenisom 1988. godine - Pobednik je Vimbldona 2001. i Dejvis kupa 2005. godine s teniskom reprezentacijom Hrvatske - Najviši plasman na rang-listi tenisera u karijeri mu je drugo mesto, ostvareno 1994. - Od 2013. godine, nakon turnira u Parizu, postao je prvi trener Marina Ćilića - Krajem juna 2019. godine priključio se stručnom štabu srpskog tenisera Novaka Đokovića, neposredno pred početak turnira u Vimbldonu

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja