REŠILI SMO MISTERIJU PORUKE SA TISE STARE 20 GODINA! Javio nam se hodža i objasnio šta se na papiru nalazi! NOVOSAĐANKI TEK SAD NEĆE BITI SVEJEDNO
Foto: Profimedia, Printscreen Facebook

TRAGAJU GODINAMA ZA REŠENJEM

REŠILI SMO MISTERIJU PORUKE SA TISE STARE 20 GODINA! Javio nam se hodža i objasnio šta se na papiru nalazi! NOVOSAĐANKI TEK SAD NEĆE BITI SVEJEDNO

Društvo -

Novosađanka Lena Stojadinov 20 godina je čuvala pismo koje je njena majka pronašla pored Tise i pokušavala da ga odgonente, a čitaoci Kurira rešili su misteriju!

Naime, hodža iz Bosne javio se našoj redakciji i dao objašnjenje šta se na papiru nalazi.

"Na papiru je zapis, odnosno neka vrsta skidanja kletve. Kada ti nešto ide po zlu odes kod hodže i on ti nešto zapiše, što kasnije nosiš kao amajliju i onda ti to kao pomogne. Međutim, niko ne zna šta hodža zapiše, osim njega samog", objašnjava on za Kurir.

Kako dalje navodi, postoji i izreka "Ni hodžin ti zapis vise pomoći neće".

"Nije ljubavno pismo, nije formula iz kvantne fizike, nije pesma, pretnja ili šta će se sve već izmisliti. Nekome je verovatno išlo po zlu, otišao kod hodže, ovaj mu zapisao, on se osećao kasnije kao da se izlečio i da mu to donosi sreću", kaže za Kurir.

Međutim, samo onaj hožda koji je zapisao zna šta tu tačno piše.

"Samo onaj koji je zapisao zna dešifrovati. Pisanje može biti u dva smera - za dobro i loše. Ima ljudi kažu njega ne volim, možeš li ti nešto zapisati da mu se nešto desi. Dolaze tu Srbi, Hrtvati, razni.. Kad ga muka natera, onda idu kod hodže. Prave se i amajlije, pa se to nešto nosi, baci", dodaje hodža.

Na kraju zaključuje da kada hodže pišu loše zapise, obično naglase da se oni stave u flašu ili bocu, kako bi oni duže trajali.

"To niko ne odobrava, nije relijgski. Ako nije u svrhu zdravlja, treba zabraniti. Ima toga u svim religijma", na kraju dodaje hodža.

(Kurir.rs/P.D.V, S.Ć.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja