POTPUNO STAO IZVOZ JUNETINE U TURSKU: Pune štale bikova, niko i ne pita za cenu
Foto: Privatna Arhiva

BRUKA

POTPUNO STAO IZVOZ JUNETINE U TURSKU: Pune štale bikova, niko i ne pita za cenu

Društvo -

Stočari se hvataju za glavu jer mesecima nemaju kome da prodaju junad i trenutno su na gubitku po 300 evra po grlu

Otkup tovne junadi u Srbiji potpuno je stao, pa stočari koji se bave tovom ne znaju šta da rade jer trpe velike gubitke pošto hrane stoku koju je trebalo odavno da prodaju.

Kako tvrde stočari, trenutni gubitak po grlu stoke je oko 300 evra, a biće i veći jer se ne nazire rešenje ovog problema koji traje mesecima. - Puna mi je štala bikova koji su dorasli za prodaju još pre mesec dana, a niko ih neće. Niko i ne pita za cenu. Ne znam šta da radim, a svakim danom sam sve više na gubitku. Dobio sam subvenciju od države 50 evra po grlu, a već sad sam na gubitku 300 evra po biku.

Umesto da ove bikove prodam i oslobodim štalu za novi tov, ja hranim punu štalu goveda kojima svakim danom pada cena jer su prerasla granicu za otkup - ogorčen je Srećko Matić, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva iz cerskog sela Trbosilje u opštini Loznica, čija desetočlana porodica živi od stočarstva.

Zašto za cenu tovne junadi niko i ne pita, objašnjenje ima Milan Pajić, predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika, koji ističe da je razlog uvoz lošeg mesa.

- Cena žive vage bikova je 1,8 evra i niko ih neće. To je zato što smo uvozili pokvareno meso i onda ga proturali svima u inostranstvo, pa sad niko više neće ni našu domaću junetinu. Čim je stao izvoz, stao je i otkup - kaže Pajić.

foto: Privatna Arhiva

Da je došlo do zasićenja tržišta živim bikovima i junećim mesom, potvrđuje i Nenad Budomović, sekretar Udruženja za stočarsku proizvodnju u Privrednoj komori Srbije.

- Ušli smo u osmi mesec ove godine, a ni kilogram junećeg mesa nije otišao za Tursku, a prošle godine je toj zemlji isporučeno oko 4.000 tona junetine. Povedeni tim izvozom od prošle godine i najavom da će ove godine izvoz biti i veći, stočari su ušli u posao tova junadi. Tov junadi traje od 10 do 12 meseci, a za to vreme se situacija promenila i Turska je prestala da se interesuje za juneće meso iz Srbije, a razlog može biti politički, zbog Kosova - kaže Budimović.

On dodaje da naši farmeri trpe jer životinje ne mogu da budu gladne i dnevno moraju da pojedu po 40 kilograma hrane.

- Bilo je predloga da se stočarima za bikove ponudi kukuruz iz robnih rezervi, ali njima ne treba kukuruz, već novac da bi mogli da kupe telad za novi turnus tova. Rešenje je da se što pre "otpuši" kanal prema Turcima i Kinezima. Do tada stočarima ostaje samo da čekaju i da se mole bogu - naglašava Budimović.

Ministarstvo poljoprivrede

ZASTOJ S TURSKOM, ALI JUNETINA IDE U KINU

foto: Profimedia

U Ministarstvu poljoprivrede priznaju da je došlo do zastoja u izvozu junetine u Tursku, ali negiraju da je to posledica reeksporta uvoznog mesa.

- Činjenica je da je u prethodnom periodu došlo do zastoja izvoza junećeg mesa za Tursku zbog njihovih internih razloga, što je možda uzrokovalo manju potražnju. Nadležni turski organi već su u Srbiji i očekujemo da se u drugoj polovini avgusta nesmetano nastavi izvoz junećeg mesa za Tursku. Informacija da su kupci iz inostranstva odustali od kupovine junetine zbog navodnog reeksporta je netačna, jer inspektori iz Turske na linijama u našim klanicama i nadziru ceo proces, od rasecanja do pakovanja - kažu u Ministarstvu poljoprivrede, i dodaju da je netačna informacija da je u potpunosti stao otkup junadi u Srbiji pošto se u Kinu svakog dana izvoze nove pošiljke junećeg mesa.

Činjenice:

  • 997 tona junećeg i goveđeg mesa izvezeno je iz Srbije za šest meseci 2019.
  • 946 tona junećeg i goveđeg mesa uvezeno je u Srbiju za šest meseci 2019.
  • 5 do 6 kg junećeg mesa troši se po glavi stanovnika Srbije
  • 18 kg pilećeg mesa pojede svaki stanovnik Srbije
  • 31% u BDP poljoprivrede čini stočarstvo

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track