I TRAMP U BORBI ZA SRPSKU IMOVINU U HRVATSKOJ? Kanađanin kupio 20 nekretnina od Zastave i drugih srpskih preduzeća u Zagrebu, Hrvati mu to ne priznaju, traži pomoć od Amerike
Foto: AP Evan Vucci, Profimedia

dva miliona dolara za spor

I TRAMP U BORBI ZA SRPSKU IMOVINU U HRVATSKOJ? Kanađanin kupio 20 nekretnina od Zastave i drugih srpskih preduzeća u Zagrebu, Hrvati mu to ne priznaju, traži pomoć od Amerike

Društvo -

Kanađanin norveškog porekla Hakon Кorsgard tražio je odštetu od 200 miliona dolara od Hrvatske pred Centrom za investicione sporove u Vašingtonu, pri Svetskoj banci, nezadovoljan jer mu Zagreb ne priznaje vlasništvo nad oko 20 nekretnina koje je kupio od srpskih preduzeća i društva na Jadranu i u Zagrebu.

Kako saznajemo, među nekretninama nalaze se velika zgrada nekadašnjeg predstavništva kragujevačke "Zastave" u Zagrebu, kao i odmarališta Ferijalnog i hotelskog saveza Srbije i Crne Gore na Кorčuli.

Кorsgard računa da će mu bitno pomoći i uredba američke administracije, koja štiti privatno vlasništvo u svim delovima sveta.

Advokat Zoran Ristić predsedni Udruženja Advokata "Oteta imovina", sa kojim je Кorsgard u kontaktu, objašnjava da je ovaj Кanađanin prvo pred hrvatskim pravosuđem tražio nadoknadu, ali bezuspešno. Hrvatska, naime, ovu imovinu smatra svojom, budući da ju je zakonom eksproprisala još 1992. Кrajem prošle godine obratio se arbitraži U Vašingtonu, za šta se u Hrvatskoj saznalo 10. avgusta, kada je obelodanjen godišnji izveštaj Državnog odvjetništva, dostavljen Saboru.

foto: Profimedia

U pitanju je deveti arbitražni spor protiv Hrvatske pokrenut pri Arbitražnom sudu utemeljenom prema Pravilima Komisije UN za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL).

Кorsgard se poziva na povredu sporazuma između hrvatske i kanadske vlade o podsticanju i zaštiti ulaganja, i traži odštetu jer mu "nije omogućeno sticanje prava vlasništva nad nekretninama koje su ranije bile društveno vlasništvo s pravom korišćenja društvenih preduzeća Republike Srbije, a prema stanju vlasništva na dan 8. oktobar 1991."

DORH je u odgovoru na tužbu naveo stav da vlasnička prava nije moguće sticati direktno na osnovu Aneksa G Sporazuma o sukcesiji, bez sklopljenog bilateralnog ugovora. Takve ugovore Zagreb je sklopio sa Ljubljanom i Skopljem, ali ne i Beogradom i Sarajevom.

Zbog toga firme iz ove dve druge zemlje vode stotine sporova u Hrvatskoj za povraćaj imovine, koje, po pravilu, gube.

foto: Asošijejted Pres

Ali, Кorsgard je Кanađanin, a ne Srbin pa bi mogao imati više sreće. Da očekuje pobedu najbolje govori podatak da je u arbitražu do sada uložio dva miliona dolara! Na ruku će mu verovatno "ići i naredba br. 13818, koju je prošle godine potpisao američki predsednik Donald Tramp.

- Ovom naredbom dozvoljava se blokada imovine i vizna restrikcija Amerikancima i strancima koji su učesnici ili saučesnici u kršenju ljudskih prava, kaže Ristić.

- Odnosi se na sadašnje ili bivši vladine službenike, kao i osobe koje rade u njihovu korist, a koji su odgovorni za korupciju Uništavanje i otimačinu državne i privatne imovine. Tako bi se npr. mogao zabraniti ulazak Plenkoviću u

Ameriku.

(Kurir.rs/Večernje novosti/V. Crnjanski Spasojević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track