OSIROMAŠENI URANIJUM UZROK RAKA: Nemački vojnici TUŽE NATO zbog bombi bačenih na Srbiju!
Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Pljušte tužbe

OSIROMAŠENI URANIJUM UZROK RAKA: Nemački vojnici TUŽE NATO zbog bombi bačenih na Srbiju!

Društvo -

Pravda Oko 220 pripadnika Bundesvera traži odštetu jer su bili izloženi tonama kancerogenih materija izručenih za vreme agresije na našu zemlju 1999.

Više od 200 nemačkih vojnika traži odštetu od NATO zbog bombardovanja SRJ osiromašenim uranijumom pre 20 godina!

Posle italijanskih i bivši pripadnici Bundesvera tvrde da su bili izloženi kancerogenim materijama koje su korišćene u bojevoj municiji tokom ratova na Balkanu, ali i u Iraku.

Zbog toga je frakcija Alternative za Nemačku u Bundestagu zatražila mišljenje nemačke vlade.

Ozračena municija

Ovaj slučaj je aktuelizovao rasprave u Nemačkoj o tome koliko je pomenuta municija štetna za zdravlje.

- Studije Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne organizacije za atomsku energiju negiraju da postoje bilo kakvi posebni rizici. Međunarodna organizacija lekara protiv atomskog oružja ističe da postoje nedorečenosti u objavljenim studijama, zbog čega pozivaju na preventivnu zabranu korišćenja ove municije dok se pouzdano ne utvrde dugoročni efekti izlaganja - pišu nemački mediji.

Nemačka vlada je u odgovoru naglasila da su svi ovi zahtevi odbijeni tokom proteklih godina jer, kako je istaknuto, nije dokazano da su nemački vojnici trpeli bilo kakve zdravstvene posledice zbog kontakta s ovom municijom, koja je, pre svega, korišćena u protivtenkovskim avionskim bojevim zrnima namenjenim za uništavanje oklopa.

foto: EPA

- Rezultati studije uticaja osiromašenog uranijuma pokazuju da na mestima korišćenja ove municije ne postoji gotovo nikakav rizik od radijacije, a toksikološki rizici mogu nastati samo pod vanrednim okolnostima, koji se do ovog trenutka nigde nisu iskazali - naglašeno je u dopisu koji je objavljen na stranici nemačke vlade.

Idu na sud

Posle negativnog odgovora ostaje da se vidi da li će 220 nemačkih vojnika pravdu zatražiti na sudu, kao što su to prethodno uradili italijanski vojnici. Oko 300 parnica oni su dobili sudski, zbog čega je ministarstvo odbrane Italije moralo da isplati veliku odštetu. Početkom 2018. i istražna komisija italijanskog parlamenta zaključila je da „postoji jasna veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolevanja od najtežih bolesti italijanskih vojnika koji su bili u misijama na Kosovu, u Bosni, Iraku i Avganistanu“.

AUSTRIJSKA ARMIJA

Izbegavati kontakt s municijom

Austrijska armija takođe je na svojoj stranici objavila studiju o dejstvu osiromašenog uranijuma.

- Može se zaključiti da jedino direktno udisanje supstanci na ratnim područjima može predstavljati određenu opasnost za zdravlje ljudi. Civilno stanovništvo, pripadnici humanitarnih organizacija i mirovne trupe teško da su udisali taj materijal u tim količinama. Ipak, dugoročni direktan kontakt s osiromašenim uranijumom, poput komadića municije, trebalo bi izbegavati - naglasili su oni.

ZNAČAJ: DARKO LAKETIĆ

Borba Nemaca značajna za srpske žrtve

Darko Laketić, predsednik Komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja u Srbiji, smatra da će borba nemačkih vojnika za odštetu koristiti i srpskim žrtvama osiromašenog uranijuma

foto: Zorana Jevtić

- Izuzetan je značaj za nas što su zapadne zemlje poput Italije i Nemačke podnele tužbu. Italija je daleko dogurala, nadam se da će i bivši nemački vojnici biti istrajni u odluci da dokažu štetnost uranijuma, kao i NATO bombardovanja. Ima naznaka da će još neke zemlje tražiti pravdu, što svakako pomaže i našim građanima da podnesu prijavu - istakao je Laketić. On napominje da će naša komisija prve rezultate objaviti početkom 2020, sa sve analizama o štetnosti na ljudski organizam, ali i na čitavu sredinu.

- Moram da napomenem da je osiromašeni uranijum neosporno štetan, ali prilikom istraživanja utvrdili smo da ima i mnogo štetnijih supstanci koje su se tom prilikom oslobodile - zaključio je on.

Kurir.rs/ S. Đorđević - M. Vujović Foto: EPA-EFE/Valda Kanina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track